ČUDOTVORNA BILJKA: Jeste li čuli za steviju?

Za zamenu za šećer prirodnog porekla po imenu stevija se kaže da ne sadrži kalorije, ne sadrži ugljene hidrate i ne povećava krvni pritisak. Da li to zvuči suviše dobro da bi bilo istinito?

Osim što zamenjuje šećer, stevija u svakom pogledu donosi i čitav niz pozitivnih stvari po čoveka.

Lekovita svojstva

Stevija je odlična za dijabetičare jer redovno uzimanje stevije stimuliše rad gušterače, (stvara se više insulina). Sušeno lišće stevije može da se koristi kao zaslađivač i dodatak u različitim mešavinama čajeva, kafe, mleka, kakaa, voćnim sokovima i ostalim pićima. Osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu.

Takođe, redovnim korišćenjem stevije pospešuje se aktivacija enzima u celom organizmu, smanjuje se nivo “lošeg” holesterola (LDL-a) i nivoa glukoze u krvi. Čestim korišćenjem stevije smanjuje se visoki krvni pritisak i pospešuje se prokrvljenost u celom telu.

Iako se stevija prodaje u Japanu već 40 godina, proizvodi sa stevijom su odobreni kao aditivi hrani od 2008. godine u SAD-u i od 2011. u EU.