ČUVAJTE INTIMNO ZDRAVLJE: Pet stručnih saveta za sprečavanje starenja vagine

Kako prolaze godine, sve na telu se menja, pa tako i vagina.

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Već se u 20-ima počinje da se gubi masnoća na spoljnim stidnim usnama i masnom tkivu iznad usana, pa ta područja gube volumen isto kao što ga s godinama gube i grudi i lice.

Proces starenja vagine je propraćen i njenim rastezanjem, a kako se žena bliži menopauzi, sluznica i protok krvi se smanjuju, kao i protok krvi, a mišići karlice slabe.

Kao rezultat toga je opuštena vagina koja može negativno da se odrazi i na vašu spavaću sobu i samopouzdanje.

Kegelove vežbe

Ginekolozi savetuju pritiskanje mišića vagine po 5 sekundi, opuštanje mišića pa ponovo pritiskanje i tako još 100 puta 3 puta dnevno.

Ove vežbe možete raditi bilo kada i bilo gde, pa čak i za vreme seksa što će dodatno pojačati nadražaje.

Pilates lopta umesto kancelarijske stolice 15 minuta dnevno

Podstiče skupljanje mišića karlice, te održavanje njenog tonusa. Ovo je veoma efikasan način za održavanje mladolikog izgleda vagine.

Seksualna aktivnost

Usled nedovoljne stimulacije i smanjenog dotoka krvi, dolazi do promene tkiva i mišića. Dotok je veoma bitan za ovlaživanje, a poznato je da žene s godinama gube sposobnost vlaženja.

Vožnja bicikla

Konstantno trenje između prepona i sedeljke na biciklu povlači i rasteže stidne usne, a pogotovo je korisno kod prirodno izraženih usana.

Nikako agresivna sredstva za čišćenje

Preporučuje se korišćenje blagih sredstava za čišćenje jer temeljno čišćenje vagine je bespotrebno osušuje i nadražuje što dovodi do preranog starenja.

Najbolje je da koristište neki blagi sapun za intimnu negu ili da se jednostavno isperete mlakom vodom.

Preuzimanje inicijative u krevetu

Položaj u kojem ste ispod partnera može da uzrokuje istezanje vagine jer u toj pozi vaš partner kontroliše tempo i intenzitet. Osim toga, dok ste na vrhu kontrolišete jačinu podražaja i uz to vežbate mišiće vagine.