Dan Evromelanoma obeležava se 8. maja, a pokrenuta je široka kampanja na evropskom nivou "Imate samo jednu kožu" kako bi se povećala svest ljudi o mogućim rizicima koji mogu da nastanu zbog preteranog izlaganja suncu.

 

Istraživanje je pokazalo da samo 14 odsto Evropljana poštuje savete za zaštitu od sunca, iako je 91 odsto upoznato sa rizicima.

Prema rečima Lidije Kandolf Sekulović, neophodno je da se stalno radi na podizanju svesti o štetnosti svih aktivnosti koje dovode do tamnjenja kože, kao što su sunčanje i odlasci u solarijum, jer je dokazano da to povećaa rizik od nastanka raka kože.

Evromelnoma nastavlja rad na inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina, sa ciljem da se njihovo korišćenje u narednim godinama potpuno zabrani.

U odnosu na druge zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom obolevanja od melanoma, ali se broj obolelih povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Kako je saopštila Evromelanoma, rak kože se kod 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Osim melanoma, raste broj obolelih i od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože, čiji je nastanak takođe vezan za izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).