Evo ko može da se "otruje" suncem i kakvi simptomi ukazuju na to.

 

Iako neki ljudi proizvoljno kažu da su se “otrovali suncem”, trebalo bi da znate da opekotine od sunca i trovanje suncem nisu isto, kaže profesorka dermatologije dr Šari Lipner.

Kod opekotina od sunca javlja je crvenilo i zapaljenje kože usled velike izloženosti suncu, i to može da se dogodi svakome. Međutim, takozvano trovanje suncem je zapravo osip do kojeg dolazi usled abnormalne reakcije imunog sistema na sunce– objašnjava dermatolog.

KAKO DA RAZLIKUJETE OPEKOTINE OD TROVANJA

Kod opekotina je koža crvena i upaljena, a ako je slučaj ozbiljniji, mogu se javiti i plikovi na koži.

Trovanje suncem izgleda drugačije – najčešće se pojavljuju sitna ispupčenja na koži koja izazivaju svrab.

I opekotine i trovanje se javljaju usled izloženosti suncu, ali do takozvanog trovanja može da dođe posle samo nekoliko minuta boravka na suncu, kažu stručnjaci iz ugledne “Mejo” klinike.

Dr Lipner dodaje da je trovanje zapravo vrsta alergije na sunce i da je medicinski termin fotodermatitis. Takođe kaže da je između 10 i 20 odsto svetske populacije alergično na sunce.

– To može da se dogodi bilo kojem tipu kože, ali se češće dešava kod osoba svetlije puti – objašnjava ona.

Alergija na sunce uglavnom se ispoljava kao reakcija usled nešto dužeg boravka na suncu ili kada je oslabljen imuni sistem. Ono što je važno znati je i da alergija ne sunce ne mora da se ispolji svaki put kada osoba boravi na suncu.

Kada je reč o statistici, ona pokazuje da se alergija na sunce češće javlja kod žena, i uglavnom počinje da se ispoljava oko 30. godine života.

Iako trovanje suncem zvuči strašno, dermatolog kaže da zapravo nije toliko ozbiljno jer nije reč o pravom trovanju, iako naziv tako sugeriše.

Reč je o stanju koje može da se tretira. Dermatolozi najčešće savetuju da se osoba štiti od sunca kako bi sprečila da dođe do takve reakcije – rekla je ova doktorka.loading...