ČUVAJTE ZDRAVLJE: Pet promena u telu koje otkrivaju DA POSTOJI UPALA

Upale se često dešavaju telu, a ako su male uopšte ih i ne primećujete. ako su jače trebalo bi se pozabaviti njima jer su znak ozbiljnih bolesti

Freepik.com

Neke upale su dobre za zdravlje jer štite organizam od raznih bolesti. Ako potraju trebalo bi da im posetite malo više pažnje i da ih lečite jer su pokazatelji nekih bolesti.

Ovih 5 znakova su znaci da iamte upale i da morate da ih lečite:

1. Crvenilo i otok na koži

Ako primetite da su vam se na koži počele pojavljivati promene poput otoka ili crvenila, to su prvi znaci upale koje ne smete ignorisati. To se događa na mestima na kojima je došlo do oštećenja kože izazvano opeklinama, ranama ili ubodima, a izazivaju ih bakterije koje napadaju tkivo. Ako je reč o manjim ozledama mogu se lečiti antibiotskom mašću, ali ako je upala zahvatila veću površinu kože, morate da potražite savet lekara.

2. Bolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima se manifestuju nakon treninga ili neke druge naporne aktivnosti, i normalna su pojava koja bi za dan-dva trebalo da polako nestane. Ako se ovakvo stanje nastavi ili ako se dogodi bez nekog posebnog razloga, to može da bude znak neke veće upale koja se događa u telu. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu nerava ili neku reumatsku bolest, dok učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa, upale zglobova.

3. Bolovi u želudcu 

Mučnina, gorušica, bolovi u predelu stomak mogu biti izazvani određenom hranom ili pićem, stresom, lekovima ili virozom. Ovi simptomi, posebno ako se često ponavljaju, mogu opisivati i upalni proces. Reč je o gastritisu, upali želudačane sluznice, a ako se ne leči može postati vrlo neugodna i bolna pojava. Ako osetite ove promene u želudcu i predelu stomaka, koje se pojavljuju, potražite pomoć lekara.

4. Otežano mokrenje

Osećaj da morate da mokrite iako to nikako ne uspevate ili ako mokrite otežano, uz probadajuću bol i pritisak su najčešći znaci upale bešike. Ovi simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa koji ne smiete da ignorišete. Ukoliko se ne leči, upala bešike može da postane opasna i za druge organe, pa može da izazove i upalu bubrega. Ako osetite ove simptome, potražite savet lekara.

5. Promene na očima

Čulo vida je jako osetljivo na spoljašnje utoicaje. Iritacije oka mogu biti izazvane alergijama, prašinom, vetrom, buljenjem u komp ili slično. Simptomi su curenje, crvenilo i peckanje oka, koji traju kratko i stanje oka se ne pogoršava. Ako crvenilo postaje sve izraženije, i ako je popraćeno otokom i bolovima to može biti pokazatelj upale oka. Najčešća upala je konjunktivitis koji akoga izazove bakterija mora biti lečen antibioticima.