ČUVAR ZDRAVLJA I LEPOG IZGLEDA: Veće su šanse da dobijete dijabetes ako preskačete ovaj obrok!

Ako niste "jutarnji" tip, verovatno češće preskačete doručak nego što biste sebi smeli da dozvolite.

doručak
pixabay.com

Evo šta može da se desi ako je najčešće prvi obrok koji imate u toku dana tek u vreme ručka:

Viši rizik od bolesti srca

Toliko je istraživanja koja su dokazala da je kvalitetan doručak osnova zdravog životnog stila, da je prosto neverovatno što i dalje toliko ljudi preskače doručak. Studija sa Harvarda pokazala je da su osobe koje ne doručkuju izložene za 27 odsto višem riziku od bolesti srca, uključujući i infarkt od onih koji dan započinju zdravim dorčkom.

Viši rizik od dijabetesa

Ako preskočite taj omlet ili činiju žitarica, šećer u krvi vam sasvim sigurno neće biti u zdravim granicama. Istraživanje sprovedeno takođe na Harvardu pokazalo je da su žene koje ne doručkuju izložene za 20 odsto višem riziku od dijabetesa tipa 2.

Nagli padovi i skokovi šećera u krvi koji se događaju kad preskačemo obroke, a onda se prejedamo, vode u insulinsku rezistenciju koja je jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj dijabetesa, prenosi Reader’s Digest.

Ugojićete se

Ako pokušavate da smršate, preskakanje doručka nije dobra ideja. Jedino što ćete time postići je da se kasnije prejedete jer ste pregladneli, ili da posegnete za čokoladicama kad vam padne šećer, tako da ćete na kraju uneti mnogo više kalorija nego da ste pojeli dobar doručak koji bi vam obezbedio neophodnu energiju za zdrav početak dana.

Usporiće vam se metabolizam

Kad preskačete obroke, vaše telo želi da “prištedi” na energiji, i to dovodi do gomilanja masnih naslaga. I to baš tamo gde ih najmanje želite – oko struka.

Mozak će vam raditi “slabije” nego obično

Ako ne doručkujete, pad šećera u krvi ostavlja posledice i na kognitivne funkcije. Do mozga ne stižu neophodni nutrijenti, tako da nećete biti naročito efikasni u rešavanju zadataka koji su pred vama.

Bićete ljuti

Kad smo gladni, lakše se razbesnimo zbog sitnica. Zbog toga preskakanje prvog obroka u toku dana nje dobra ideja. Sigurno ne želite da dan započnete džangrizavi i mrzovoljni?

Skočiće vam kortizol

Studija iz 2014. sa Univerziteta Kalifornije pokazala je da žene koje generalno ne doručkuju imaju viši nivo kortizola (hormona stresa) u krvi, kao i viši krvni pritisak od onih koje redovno doručkuju.

Verovatno ćete u toku dana teško odoleti nezdravim grickalicama

Dobar doručak koji će vam pružiti dovoljno proteina i zadovoljiti energetske potrebe organizma će vam pomoći da kontrolišete apetit tokom dana.

Brojne studije dokazale su da osobe koje za doručak unesu oko 20 grama proteina kasnije tokom dana prave zdravije izbore kad je hrana u pitanju, i generalno unose manje kalorija od onih koje ne doručkuju ili doručkuju namirnice koje ne sadrže dovoljno proteina.