DA BISTE PRODUŽILI ŽIVOT treba da steknete OVE NAVIKE, iako ste mislili da su neke od njih ŠTETNE!

Devojka
Pixabay.com

Za dug i srećan život! :)

 

Svi tragaju za mnogobrojnim napicima, tajnama večne mladosti. Ovim “problemom” u poslednjih par godina bavili su se brojni istraživački timovi i došli do nekih sasvim logičnih, ali i onih vrlo zanimljivih (u najmanju ruku) rezultata.

Ovo su navike koje mogu produžiti vaš životni vek.

Pređite (delimično) na vegansku ishranu

Prošlog leta, grupa istraživača sa Harvarda i glavne bolnice Masačusetsa otkrila je skrivene kvalitete biljnih proteina. Posle praćenja preko 131.000 pacijenata tokom 32 godine života, istraživanje je pokazalo da je prelazak sa prerađenog crvenog mesa (slanine, kobasica) na biljne zamene (pasulj, semenje) povezan sa nižim stepenom smrtnosti. Autori predlažu konzumiranje više biljnih nego životinjskih proteina. Pritom, riblje i pileće meso su svakako bolji izbor od prerađenog crvenog mesa.

Koristite začine

Nedavna studija sa Vermontskog univerziteta pokazala je da su ljute crvene papričice povezane sa 13% manje smrtnih slučajeva, uglavnom od srčanih bolesti i infarkta. Podaci se slažu sa ranijim otkrićima, što je navelo istraživače na zaključak da jedan sastojak iz papričica pozitivno utiče na zdravlje utrobe i sprečava gojaznost.

Na sunce!

Iako je opšte poznato da izlaganje suncu povećava rizik od raka kože, istraživanja pokazuju da boravak na suncu produžava život. Prošle godine, anketa sprovedena među 30000 Šveđanki pokazala je vezu između izlaganja suncu i smanjenja srčanih bolesti, verovatno zahvaljujući vitaminu D. 

Pijte kafu

Pozitivna svojstva kafe su poznata stvar, ali ih ima sve više i više. Istraživači sa Stanforda bavili su se njenim protiv-upalnim osobinama, koje mogu uticati i na sprečavanje starenja. 

Ne gasite profile na društvenim mrežama

Suprotno opštem mišljenju, Facebook i ostale društvene mreže su možda dobre po vaše zdravlje. Nedavno istraživanje tvrdi da onlajn komunikacije uglavnom imitiraju pozitivne efekte pravih prijateljstava.loading...