DA BOLOVANJE BUDE POSLEDNJA OPCIJA: Ostanite zdravi čak i kada radite sa bolesnim kolegom

Mnogi ljudi ne uzimaju bolovanje kada se razbole, već i dalje dolaze na posao i ne razlišljaju da tako šire zarazu. Evo kako da ostanete zdravi ako vaš bolesni kolega neće da uzme bolovanje.

Kašalj Prehlada
FreeDigitalPhotos.net/ David Castillo Dominici

Kada dođete u situaciju da vam je kolega bolestan i da ne želi da uzme bolovanje, onda morate da učinite sve kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Razumevanje je dobra osobina, ali u ovom slučaju vam neće pomoći.

Evo kako da se zaštitite od potencijalnog razboljevanja.

Insistirajte na češćem brisanju zajedničkih prostorija

– Dovoljno je da s vremena na vreme brave, prekidači i slični elementi budu prebrisani antiseptičnim maramicama i to će biti dovoljno da se ubiju mikrobi – kaže dr Fatakov.

Bukvalno svaka površina koju delite sa kolegom u ovoj situaciji pretstavlja potencijalnu opanost. Zbog toga je jednako dobro da donesete od kuće svoju šolju za kafu, čašu ili da kupite jednokratne.

I zaboravite na pozajmljivanje hemijske olovke.

Ne pipajte lice

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji većinu vremena provedete dirajući svoje lice ili grickajućći nokte dok ste na poslu. Ova statistika je nepobitna, a ne ide vam u korist.

Kada je vaš kolega zarazan, onda je nemoguće ostati imun ako svojim rukama prinosite mikrobe blizu usta i nosa.

Naravno da treba da perete ruke češće i da je to jedan od načina da se zaštitite, ali niste bezbedni ako su vam ruke blizu usne duplje.

Perite ruke 

Kako je već rečeno, ruke su najzagađenije mesto na vašem telu, jer pipate iste stvari kao i vaš bolesni kolega (bar u nekom trenutku). Zbog toga je važno da češće nego inače perete ruke i to sapunom ili tečnošću. Ukoliko imate kod sebe i antibakterijske vlažne maramice možete često da ih koristite, jer tako umanjujete rizik da se razbolite.

Pranje ruku je inače mera koja je važna kada su bilo koje prenosive bolesti u pitanju.

Naspavajte se

Dovoljna količina sna čuva vaš imuni sistem na traženom nivou u trenutku kada je kolega u kancelariji bolestan. Jako je važno da se zaštitite od baze, a to je vaše telo. Kada je ono u stabilnom stanju, onda lako može da se odbrani od svake vrste naleta bakterija i virusa.

Dobar san će osigurati i energiju koja vam je potrebna za radni dan, pa će biti manje stresa koji takođe može da naruši vaš imuni sistem.

Vežbajte

Redovan trening je još jedan od načina da poboljšate stanje vašeg imunog sistema. Kada vežbate vi ubrzavate vaš metabolizam, pa se sve ono što ne valja izbacuje iz tela, dok se blagodetni sastojci apsorbuju. Ovo se pre svega odnosi na hranu. Treniranjem vaša probava je uravnotežena, a samim tim i vaš imuni sistem.

Takođe, trening će vam omogućiti stvaranje nove energije, koja vam je svalkako potrebna.