Da li biste ikada probali ovaj “lek”?

Kravlji urin
Youtube/screenshot

Inženjerka iz Indije Raši Gupta izgubila je svaku nadu da će njenom sinu biti izlečena hronična upala oka. Sada tvrdi da je pronašla rešenje, a pokrenula je i uspešan biznis. Da li biste svom detetu dali ovaj "lek"?

 

Ona je išla od doktora do doktora, koji su redom ponavljali da su steroidi jedini tretman, a čak je išla i u hinduističke hramove i molila bogove za svoje čedo – bez rezultata.

Njen muž Višal Gupta, takođe inženjer, predložio je neobično rešenje – kravlji urin.

Bilo je nezamislivo i groteskno davati kravlji urin sopstvenom detetu, ali je moj muž insistirao da bi trebalo da probamo i, posle mnogo ubeđivanja, ja sam pristala – kaže 32-godišnja inženjerka iz Modinagara kod Nju Delhija.

U očajničkom pokušaju da spasi svoje dete, ona je devetomesečnom Višnuu davala po dve kapi prerađenog kravljeg urina.

U roku od pet dana primetili smo promene, a posle 15 dana moj sin je bio potpuno izlečen – rekla je ona američkoj stanici NBC.

Njena porodica je, posle početne sumnje, počela da koristi kravlji urin za različite bolesti.

Kravlji urin postao je i njihov porodični biznis.

Višal Gupta (37) dao je otkaz na svom poslu i potpuno se posvetio lečenju kravljim urinom, a pohađao je i časove o “kravljim lekovima” u Kančipuramu na jugu Indije pre nego što je otvorio prodavnicu proizvoda od kravljeg urina.

 

Krava je jedina životinja koja cela ima medicinsku vrednost. Od mleka i balege do urina, sve se može koristiti u medicinske svrhe – kaže Gupta.

Verovanje da krave isceljuju je deo viševekovne hinduističke prakse u Indiji, a ta tradicija je dobila ogromni zamah kada je premijer Narendra Modi izabran 2014. godine.

Neki čelnici Modijeve desničarske stranke Hindu Baratija Džanata (BJP) zagovaraju kravlji urin kao lek za sve vrste bolesti, uključujući i rak, pa su tretmani tom tečnošću veoma učetali u Indiji.

Kravlji urin se prodaje za 25 dolara po galonu (1 galon = 3,785 litara), dok je kravlje mleko 100 puta jeftinije i galon košta tek 25 centi.

Prerađuje se na različite načine, pa se prodaje prokuvani kravlji urin, kondenzovan, zaslađen, začinjen aromatičnim biljem, a može se naručiti i preko “Amazona”, gde se

pojavljuje pod nazivom “gomutra ark”.

Nijedan doktor nije hteo da kometariše da li je kravlji urin efikasan za lečenje bilo koje bolesti, ali se mnogi ljudi u Indiji kunu u lekovitost.

Adžaj Dube (54), koji se bavi izradom nakita, došao je kod Višala Gupte da traži savet kako da izleči nadimanje uzrokovano udisanjem gasa nastalog od kiselina koje se koriste za čišćenje zlata.

On veruje da se izlečio dozama od po dve kašike rastvora kravljeg urina, pomešanog sa aromatičnim biljem i bobicama.

Kada sam prvi put probao, bilo je odvratno, ali sam se navikao za nekoliko dana i posle mesec dana moje ‘gasne tegobe’ su nestale, a povećao mi se i apetit – rekao je Dube.

Višal Gupta je pokrenuo biznis u partnerstvu sa Gjanendra Kumarom, stočarom koji je postao preduzetnik i koji se svakog dana budi u 4 ujutru kako bi napunio velike kante urinom svojih krava.

Urin se zatim kuva a od kondenzovane pare se pravi ekstrakt. Prošlog meseca, jedna od najvećih farmi krava počela je proizvodnju 10.000 litara ekstrakta dnevno u postrojenju koje je otvorio ministar zdravlja Indije, a taj biznis počeo je da cveta širom države.

Od kravljeg urina ne prave se samo lekovi, nego i drugi proizvodi, poput zamene za insulin i tečnosti za ispiranje usta.

Uvažavanje kravljeg urina postalo je političko pitanje u Indiji, gde hinduisti smatraju kravu za “gau mata” – “majku svih”.

Hinduisti se hrane kravljim mlekom, nekada balegom i urinomn, ali nikada mesom – smatraju da je krava sveta životinja i mnogi drže da je hranjenje kravljim mesom svetogđe.

Od kada je na vlasti desničarksa partija aktualnog premijera, doneti su mnogi zakoni o zaštiti krava i veoma su glasni zahtevi za njihovu primenu.loading...