DA LI ČUVATI MATIČNE ĆELIJE? Evo šta morate znati PRE DONOŠENJA OVE ODLUKE

Kada očekujete bebu, predstoje vam mnoge važne odluke. Jedna od njih može da bude i da li treba da čuvate matične ćelije svoje bebe.

Pixabay.com

Poslednjih godina u Srbiji (ali i svetu) bilo je puno kontroverzi oko čuvanja matičnih ćelija, kao i zbunjenosti među ljudima oko toga koliko je realno da će ikada u životu biti potrebne.

Pre svega, mnoge privatne kompanije iznose tvrdnje da se matične ćelije koriste za lečenje mnogih bolesti, iako ne postoje istraživanja koje bi potkrepile te tvrdnje.

Etičnost tih tvrdnji je dovedena u pitanje jer se budući roditelji navode da misle da time mogu biti bezbedni kada je u pitanju zdravlje deteta tokom celog života.

Ono što će privatne kompanije možda propustiti da spomenu jeste činjenica da se u praksi privatno sačuvane matične ćelije vrlo retko koriste.

“Verovatnoća da bude iskorišćeno sve ono što je ostavljeno u privatnim bankama je jedan prema 2,5 hiljada, a to je 0,04 odsto”, izjavila je za RTS Dragana Vujić, načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži u Institutu za majku i dete.

Dodatno,veliko nepoverenje prema privatnim bankama izazvao je slučaj sa izvesnom kompanijom koja je poslovala u Srbiji, a koja je dobila zabranu poslovanja, nakon što su se prilikom neadekvatnog transporta za potrebe transplatacije, ćelije uništile.

Kada čekate bebu, logično je da želite uradite sve što je u vašoj moći da joj obezbedite zdravu i srećnu budućnost.

Znajući to, mnoge kompanije igraju na tu kartu, svesrdno ističući prednosti čuvanja matičnih ćelija, ne dajući potpuno jasnu informaciju o validnosti čuvanja istih.

Kako doneti odluku o čuvanju matičnih ćelija?

Pre nego što donesete odluku, važno je da vodite računa o sledećem:

1. Matične ćelije su dragocene, ali nisu svemoguće

Krv pupčanika je u savremenoj medicini veoma dragocena. Ona je najbogatiji izvor krvnih matičnih ćelija koje imaju ogroman zdravstveni potencijal i mogu doslovno spasiti život.

Za razliku od matičnih ćelija iz koštane srži odrasle osobe, matične ćelije pupčanika su netaknute – mlade su i manje izložene bolestima i uticajima iz okruženja.

Ipak, budite skeptični prema tvrdnjama da su matične ćelije iz krvi pupčanika magični lek – jer nisu. Kada čujete tvrdnje da su matične ćelije lek budućnosti koji će omogućiti lečenje raznih bolesti, imajte u vidu da je njihova trenutna primena ograničena samo na određene bolesti krvi i imunog sistema.

Činjenica je da se rade opsežna istraživanja njihove primene u lečenju Alchajmera, autizma i drugih bolesti, ali još uvek predostoji dug put da se dokaže njihova efikasnost kod ovakvih stanja.

2. Verovatnoća da će se ikad iskoristiti je mala

Najmanja je verovatnoća da će se matične ćelije koristiti za samo dete iz čijeg pupčanika je uzet uzorak. Bolesti koje leče matične ćelije često zahtevaju krv donora, zato što lični uzorak sadrži iste genetske defekte koje su i uzrokovale bolest.

Nadalje, matične ćelije iz krvi pupčanika se uglavnom ne mogu koristiti za lečenje odrasle osobe, zbog nedovoljne količine u jednom uzorku.

Najčešća primena matičnih ćelija jeste kod dece, odnosno kod starijeg brata ili sestre.

3. Preporuke zvaničnih medicinskih organizacija o čuvanju matičnih ćelija

Za razliku od čuvanja kod privatnih banaka, doniranje matičnih ćelija javnim bankama je uvek dobro došlo. Iako se verovatno neće koristiti za lečenje samog deteta ili člana porodice, formiranjem registra doniranih matičnih ćelija podiže se šansa da se nađe adekvatan donor ukoliko se javi potreba.

Nažalost u Srbiji još uvek nije uređeno čuvanje matičnih ćelija u javnoj banci.

Ukoliko razmatrate opciju da čuvate matične ćelije, imajte u vidu da većina medicinskih organizacija, uključujući Američku asocijaciju pedijatara (AAP) preporučuje čuvanje matičnih ćelija samo u javnim bankama.

Ne preporučuje se čuvanje matičnih ćelija u privatnim bankama, osim ukoliko imate dete ili člana porodice sa tekućom ili potencijalnom potrebom za transplatacijom matičnih ćelija.