DA LI JE OPERACIJA NOSA BOLNA? Obavestite se na vreme ako razmišljate o ovom zahvatu

Sama pomisao na dobijanje novog nosa može da bude uzbudljiva. U stvari, novi nos može da vam da jedno sasvim novo samopouzdanje. Ali...

Noss
Pixabay.com

Dok ćete sa jedne strane postići novi sklad i harmoniju na licu, značajno ćete izmeniti svoj izgled. A to nije mala stvar. Jedna od prvih briga svih onih koji razmišljaju o tome da se podvrgnu postupku operacije nosa jeste da li ova procedura boli?

Strepnje su nešto što je sasvim očekivano i normalno. Pogotovo kod onih koji se prvi put susreću sa ovom procedurom niti poznaju nekoga ko je imao iskustva sa istom. U daljem tekstu ćemo pokušati da odgovorimo na ovo pitanje.

Par reči o postupku

Pre nego što pređemo na pitanje da li je operacija nosa bolna, važno je utvrdimo neke osnove.

Pre svega, postoje različite vrste operacija nosa, ali najčešća je ona koja se naziva otvorena rinoplastika. Otvorena rinoplastika podrazumeva mali rez između nozdrva, zahvaljujući kojem hirurg može da ukloni kožu iz podstrukture i da prilagodi hrskavice ispod, nakon čega se koža može ponovo postaviti na svoje mesto.

Otvorena rinoplastika je danas prilično rutinska procedura koja se obavlja ambulantno; možete ujutro da imate operaciju nosa da se popodne vratite kući, da se odmarate i oporavljate. Tokom same operacije primenjuje se anestezija. Zahvaljujući anesteziji, nema bola tokom samoga postupka.

Nakon postupka operacije nosa

Ali šta se dešava nakon postupka? Kako će se pacijenti osećati u satima, danima i nedeljama koje slede nakon operacije nosa? Ako razmišljate o operaciji nosa,  važno je da imate jasna očekivanja o procesu oporavka i o koracima koje možete da preduzmete da maksimalno umanjite bol i nelagodu koja može da se javi.

Tokom oporavka od operacije nosa, vrlo je normalno da imate otekline, modrice i potencijalno čak i manje krvarenje iz nosa. Ali šta je sa bolom? Zapravo, većina pacijenata koji su prošli kroz proceduru tvrdi da je bol prilično blaga. Bol je blaga, ali zato postoji nelagodnost.

Kada se probude iz anestezije, pacijenti uglavnom osećaju da im je nos potpuno “zapušen”, i moraju da dišu kroz usta. Ovaj osećaj traje nekoliko dana. Takođe se mogu javiti problemi sa mirisom i pritisak u ušima ili slepoočnici što sve zajedno podseća na težu zapušenost nosa.

Kako olakšati tegobe nakon operacije nosa?

Kao što smo naveli, sama operacija nije bolna, ali je prisutna ta nelagoda nakon postupka koja se može olakšati. Jedan od dobrih načina da s eukloni ta nelagoda jeste spavanje sa uzdignutom glavom prvih nekoliko dana nakon operacije. Ovo može pomoći da se normalno disanje malo brže vrati.

Još nešto što se preporučuje jeste kupovina malog ovlaživača koji možete stajati u sobi pored kreveta dok se odmarate i oporavljate. Ovlaživač ne samo da može umiriti nosne prolaze, nego može i smiriti grlo, koje može postati malo suvo od disanja kroz usta tokom tih prvih par dana.

Dobra hidratacija tokom oporavka takođe može biti od pomoći.

I naravno, odmor je podjednako važan kao i sve ostalo. Verovatno ćete imati nekih nelagodnosti i verovatno malo manjih bolova tokom tih prvih par dana, ali što više možete to da olakšate, brže ćete se oporaviti i vratiti u normalu.