DA LI JE PAMUČNA EFIKASNA? Stručnjaci kažu da OVA MASKA najbolje štiti od NOVOG SOJA KORONE

Zbog straha od takozvanog britanskog soja u nekim zemljama uvedeno je pravilo da svi nose FFP2 maske.

Pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala je jasnu poruku da su platnene maske jednako efikasne i kod novog soja korona virusa.

–  Nehirurške platnene maske mogu da koriste sve osobe mlađe od 60 godina koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema – izjavila je Marija van Kerkov, epidemiolog iz SZO.

– I kod novih sojeva korona virusa koji su zarazniji nemamo naznake da se način prenosa promenio – dodala je Marija van Kerkov.

Ona preporučuje da medicinske maske nastave da nose svi zdravstveni radnici, osobe koje se osećaju loše i čekaju rezultate testa na korona virus ili već imaju pozitivne rezultate, kao i osobe koje brinu o nekome ko je suspektan na ovu virusnu infekciju.

Takođe, medicinske maske bi, smatra Van Krekov, trebalo da nose i osobe starije od 60 godina, posebno ako imaju neko hronično oboljenje koje ih čini ranjivijim na infekciju, a zbog sprečavanja većeg rizika od ozbiljnih bolesti.

Ona, međutim, podseća da bi svaka platnena maska trebalo da bude troslojna kako bi zaštita bila adekvatna.

U strahu od širenja novog soja korona virusa koji je zarazniji Austrija i Nemačka nedavno su uvele obavezno nošenje upravo FFP2 maski, jer su efikasne više od 90 odsto.

– Iz podataka koje smo do sada prikupili iz zemalja u kojima je registrovan novi soj korona virusa, nema promene u načinima prenosa. Ukoliko budemo dobili drugačije podatke, svakako ćemo revidirati preporuku o maskama. Svaka zemlja ima pravo da donese odluku o maskama onako kako joj odgovara – zaključila je Marija van Krekov.