Da li je UPOTREBA PLASTIČNE AMBALAŽE u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji bezbedna?

U današnje vreme plastična ambalaža se sve više koristi za pakovanje gotovo svakog proizvoda, kako u prehrambenoj tako i u drugim industrijama, poput farmaceutske i kozmetičke, a u javnosti se često vodi polemika koliko je njena upotreba bezbedna.

Pixabay.com

Specifična priroda i proizvodni procesi hemijske i kozmetičke industrije zahtevaju strogu i kontrolisanu regulativu u pogledu strukture i prirode pakovanja i čuvanja gotovih proizvoda.

Upravljanje kvalitetom, kao i bezbednost i zaštita u svim segmentima manipulacije osetljivim hemikalijama koje u farmaceutskim lekovima i kozmetičkim proizvodima sadrže brojne aktivne sastojke , oduvek su predstavljali veliki izazov. Zato je adekvatan odabir ambalaže jedan je od osnovnih parametara funkcionalnosti i kvaliteta.

Osnovni cilj ambalaže je zaštita proizvoda od spoljašnjih faktora u koje spadaju vazduh, svetlost, toplota, hladnoća, vlaga, prašina ili prljavština. Takođe je jako važno da ambalaža zaštiti proizvod od opasnosti kojima bi pakovanje bilo izloženo tokom transporta i drugih oblika manipulacije.

Zato je  IBC kontejner, plastična ambalaža svojim prodorom na globalno tržište donela farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji mogućnost potpune kontrole svih proizvodnih procesa i negativnih faktora koji ih okružuju.

Plastična ambalaža u farmaceutskoj industriji

Podobnost ambalaže za potrebe pakovanja lekova i kozmetike određena je prirodom plastike od koje se proizvodi. Nisu sve vrste plastike pogodne za pakovanje bilo kog farmaceutskog ili kozmetičkog proizvoda, iz prostog razloga što hemikalije sadržane u raznim proizvodima možda nisu kompatibilne sa ambalažnim materijalom ili ne pružaju maksimalne prednosti koje određena ambalaža može da obezbedi za određeni tip supstanci.

U cilju određivanja adekvatnosti ambalaže za potrebe farmaceutske industrije, prednosti i nedostaci svakog materijala su od vitalnog značaja, kako za osiguranje zdravlja potrošača, tako i za uštedu troškova koji mogu nastati kvarenjem ili izmenama sastava proizvoda i drugih visoko rizičnih nepravilnosti.

Imajući u vidu da je plastična ambalaža u direktnom kontaktu sa farmaceutskim formulacijama, obično se pravi od materijala koji u svom sastavu ne sadrži ni jednu supstancu koja može izmeniti efikasnost ili stabilnost formulacije ili predstaviti rizik od toksičnosti.

Upotreba plastične ambalaže u kozmetičkoj industriji

Kozmetičko pakovanje, kao i bilo koji drugi oblik ambalaže, mora pre svega da zaštiti proizvod kako od vremenskih uslova, tako i od spoljašnjih kontaminacija. Treba imati na umu da se kozmetički i farmaceutski proizvodi  moraju posmatrati kao “jako kvarljiva roba” i ne mogu se tretirati na isti način kao druge vrste proizvoda koji imaju duži rok trajanja.

Upotrebna vrednost IBC kontejnera u farmaceutske i kozmetičke svrhe

Plastika je feksibilan material, jednostavan za modeliranje i manipulisanje što pruža fantastične mogućnosti na polju izrade IBC kontejnera i njihove prilagodnjivosti specifičnim i osetljivim proizvodima farmaceutske i kozmetičke industrije. Ovi kontejneri ispunjavaju visoke industrijske standarde i napravljeni su od izdržive plastike koja podnosi opterećenje i do 1.500kg. Veliku uštedu troškova trasporta i skladištenja omogućava sposobnost sklapanja i rasklapanja što ih čini jednim od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu plastične ambalaže.

Fleksibilnost i adaptilnost

Plastika predstavlja veoma adaptilnu vrstu ambalaže, koji omogućava proizvođačima da prilagode oblik, veličinu ili performanse u zavisnosti od potreba. Izuzetno lagani u odnosu na druge tipove ambalaže, IBC kontejneri poseduju ergonomske ručke na bočnim stranama što olakšava manipulaciju u svim procesima proizvodnje.

Otpornost i dugotrajnost

IBC kontejneri su veoma otporni i odolevaju uslovima ekstremnih okruženja. Zbog svojih univerzalnih karakteristika ne menjaju svoje performanse na visokim i niskim temperaturama, čuvajući tako integritet proizvoda. Takođe, ova vrsta ambalaže odlično štiti proizvod od vlage, kiseonika, prašine, svetlosti i spoljnih mirisa.

Znajući da je plastika izuzetno izdržljiva i otporna na spoljašnje uticaje, možete biti sigurni da je vaš proizvod u IBC kontejneru odlično zaštićen u svakom trenutku. Ovi kvaliteti pomažu izbegavanju nepotrebnih gubitaka i postizanju konzistentnosti u isporuci proizvoda, povećavajući na taj način vrednost i reputaciju brenda.

Ekonomičnost i mogućnost recikliranja

Kompatibilost sa većinom kozmetičkih i farmaceutskih supstanci i gotovih proizvoda, kao i maksimalni uslovi mehaničke i higijenske zaštite, utiču na konstantan porast potražnje za IBC kontejnerima na globalnom nivou.

Takođe, mogućnost recikliranja i dalja transformacija IBC kontejnera u druge vrste korisnih proizvoda jedan je od najvažnijih kvaliteta ove vrste ambalaže čime se podiže svest o društvenoj odgovornosti i pruža podrška očuvanju životne sredine.loading...