Hemikalije za čišćenje nameštaja, između ostalog i sofa i kauča, mogu biti kancerogene. U Velikoj Britaniji su ih direktno povezali s povećanjem obolelih od raka štitne žlezde.

 

Hemikalije koje se koriste za obradu tkanina za kauče i sofe povezali su s porastom raka štitne žlezde, piše Daily Mail. Naučnici su dokazali da hemikalije za usporavanje požara nakon zapaljenja, poznate i kao PBDE, utiču na veliki porast raka štitne žlezde – čak 74% u Velikoj Britaniji.

Iako je EU te hemikalije strogo zabranila još 2004. godine, one su i dalje prisutne u domovima jer mnoge porodice žive okružene nameštajem u kojima je PBDE prisutan. Nameštaj je kupljen pre zabrane, ali hemikalije iz njih ljudi i dalje udišu. Naučnici sa Univerziteta Djuk u Velikoj Britaniji su u domovima obolelih uradili analize vazduha i prašine, a obolelima su uzeli uzorke krvi.

Došli su do zaključka da su oni bili konstantno izloženi hemikalijama za usporavanje požara koje se zovu PBDE (polibromirani difenil eteri) i TCEP (tris-kloretilfosfat – organski spoj fosfora koji u dodiru s vatrom guši plamen). Obe hemikalije su povezane s rakom, jer utiču na hormone. DecaBDE je najrasprostranjeniji oblik hemikalije PBDE, koji nije zabranjen, već vrlo ograničen u primeni. 

– Hemikalije se otpuštaju kao kućna prašina i ulaze u naša tela i hranu, a najizloženija su naša deca – izjavila je za Sandej Tajms doktorka Heder Stejplton, koja je radila istraživanje hemikalija za gašenje požara.

Prošla istraživanja pokazala su da su bromirani usporivači zapaljenja povezani s problemima u učenju, malim brojem spermatozoida, otežanim začećem i poteškoćama u trudnoći. Koristili su se na sofama, kaučima, tepisima i dušecima.