DA LI SE MOŽE UMRETI OD “SLOMLJENOG SRCA”? Doktor Lion iz Londona otkrio je nešto neverovatno

srce
pixabay.com

Nauka priznaje da je psihološki stres (u većim dozama) loš po vaše zdravlje, jer slabi imunitet i ostavlja vas osetljivijim na bolesti. Međutim, takođe postoji jedan medicinski fenomen koji ima iste simptome kao i slomljeno srce.

 

Postoji li neki naučni dokaz koji bi potkrepio ovu tvrdnju? Ili je sve to samo romantična izmišljotina?

Zenja je polarna medvedica koja je preminula ove nedelje u jednom od zoo vrtova u San Dijegu, navodno od “slomljenog srca“, nakon što su je rastavili od dugogodišnjeg partnera koga su preselili u drugi zoo vrt.

Možda ste čuli slične priče ranije, parovi koji iznenada umru u razmaku od par dana nakon decenija zajedničkog života. Džoni Keš je jedna od slavnih ličnosti koje su umrle samo par meseci nakon smrti partnera.

Njegovi obožavaoci tvrde da je ovo slučaj “slomljenog srca“, iako umrlica navodi komplikacije u vezi sa dijabetesom.

Ovo stanje se naziva “sindrom slomljenog srca“, ili ako hoćete medicinski naziv Tako-Tsubo kardiomiopatija, ili kardiomiopatija izazvana akutnim stresom.

Nastaje tako što srce doživi iznenadni nalet adrenalina. Nekada ovo uzrokuje prestanak rada jedne od donjih pretkomora, što opterećuje gornju pretkomoru koja mora da pumpa više krvi. Usled preopterećenja ova komora će jednostavno pući, poput balona. Spoljašnji simptomi su slični srčanom udaru i uključuju bolove u srcu, nedostatak vazduha i gubitak svesti.

 

Istraživanje iz 1997. godine u medicinskom časopisu “Heart” jedno je od prvih koje je zabeležilo ovaj sindrom kod ljudi. Pominju se dva pacijenta koji doživljavaju akutnu kardiomiopatiju usled “ogromnog emocionalnog stresa“.

Za kardiologa, srčani udar znači da je koronarna arterija začepljena, ali kod ovog stanja, koronarne arterije nisu blokirane i nema problema sa dotokom krvi– kaže Aleksandar Lion, kardiolog konsultant u kraljevskoj bolnici u Londonu.

Ali ako bacimo pogled na komoru koja pumpa krv, videćemo da je paralisana, kao i da joj se oblik promenio: izgleda kao boca za hvatanje hobotnica koju koriste japanski ribari, pa je zato ovo stanje i nazvano Tako-Tsubo.” (“tako” na japanskom znači hobotnica, a “tsubo” boca)

Doktor Lion je procenio da čak 2% smrtnih slučajeva godišnje pripisano srčanim udarima u Velikoj Britaniji zapravo nisu srčani udari nego sindrom slomljenog srca.

Postoji zrnce istine u svakoj priči, a tako i u ovoj o slomljenom srcu kao uzroku smrti, čak iako ne obuhvata baš sve romantične priče koje mu se pripisuju ,piše Gardijan.