DA LI SE PREPOZNAJETE? Pet jasnih znakova da je osoba natprosečno inteligentna

Iako su mnoga istraživanja pokazala da IQ nije jedino merilo uspeha, natprosečna inteligencija je nešto čime bi se svako voleo pohvaliti.

Naočare za vid
pixabay.com

Inteligencija predstavlja mentalnu osobinu koja se sastoji od sposobnosti razumevanja, prilagođavanja novim situacijama, učenja iz iskustva.

Neke studije su pokazale da se IQ fiksira i formira u detinjstvu, tako da, u principu – zaglavili ste s onim što od samih početaka imate, piše Business Insider.

Iako je teško s potpunom sigurnošću izmeriti nečiji IQ , istraživanja su pokazala da ipak postoje neki znakovi i karakteristike koje bi mogle da ukažu na to da je osoba natprosečno inteligentna.

Anksiozni ste

Psihijatar Džeremi Koplan je proučavajući pacijente s anksioznim poremećajima ustanovio da su oni s najtežim simptomima postizali više IQ bodova od onih s blažim simptomima.

Druge studije su otkrile da anksiozni ljudi imaju bolje verbalne veštine.

Takođe, eksperiment u izraelskom Interdisciplinary Centeru Herzliya pokazao je da anksiozni ljudi efikasnije rešavaju probleme.

Levoruki ste

Istraživanja su pokazala da je levorukost povezana s divergentnim razmišljanjem, i to pogotovo kod muškaraca.

Inače, divergentno razmišljanje kao znak visokom stepena inteligencije često se povezuje s kreativnošću, a moglo bi se opisati i kao “razmišljanje u više smerova”.

Kao dete ste išli na muzičke časove

Brojna istraživanja su ustanovila povezanost između muzičke nauke i dobrih verbalnih veština, kao i izvršnih funkcija ključnih za fokusiranje i samokontrolu.

U studiji koju je proveo Silvein Moreno učestovalo je 48 dece u dobi od četiri do šest godina.

U trajanju od jednog sata dnevno, pet dana nedeljno, kroz mesec dana, polovina učenika završila je muzički program, a druga polovina program likovne kulture. Na kraju eksperimenta 90 odsto dece koja su prošla muzički trening pokazalo je poboljšanje verbalnog IQ-a.

Zabavni ste

Istraživanja pokazujujaku povezanost između smisla za humor i visokih verbalnih veština, kao i apstraktnog razmišljanja. Čini se da je humor rezultat visoke inteligencije.

Imate sve te karakteristike zajedno

Ako nemate nijednu ovu karakteristiku, naravno, to ne znači da nemate visok IQ, ali ako imate većinu gore navedenih osobina, to bi svakako moglo da znači da imate viši IQ od proseka. Više ovih karakteristike zajedno (ili sve) pokazuju da se uklapate u većinu onoga što su studije dosad otkrile o inteligenciji.