DA LI STE ČULI ZA BIBLIOTERAPIJU? Stručnjaci kažu da pomaže BOLJE OD LEKOVA, MEDITACIJE I ŠETNJE!

Biblioteka
Pixabay.com

Stručnjaci tvrde da je čitanje delotvornija metoda za opuštanje od meditacije ili šetnje. Oni koji pate od anksioznosti treba da se okruže pozitivnom literaturom, pre nego što posegnu za lekovima.

 

Ako ste pod stresom, zauzmite udoban položaj, uzmite knjigu po izboru, pročitajte bar nekoliko stranica i videćete kako se organizam polako vraća u stanje harmonije.

Stručnjaci tvrde da je čitanje neretko delotvornija metoda za opuštanje od meditacije ili šetnje. U Velikoj Britaniji doktori redovno preporučuju svojim pacijentima koji pate od anksioznosti da se okruže pozitivnom literaturom, pre nego što posegnu za lekovima.

Biblioterapija – lečenje knjigom je u mnogim zemljama sve popularnija, i spada u ekspresivne metode poput plesa, pisanja i muzike. Literatura, bilo koja – od poezije, preko bestselera, istorijskih romana do klasika, pomaže nam da bolje razumemo sebe i sopstvene probleme. Ali, da bi biblioterapija imala efekta, stručnjaci kažu da je potrebno da osoba prođe kroz nekoliko faza tokom čitanja.

* Projekcija. Neophodno je da dok čitamo preispitujemo lični sistem vrednosti i određena ponašanja, poredeći ga sa onim iz knjige.

* Katarza. Kada počnemo da saosećamo sa likom iz knjige, znači da smo osvestili i sopstvena osećanja i tako počeli da se emotivno čistimo.

* Uvid. Tokom čitanja moramo da steknemo svest o nekom unutrašnjem sukobu ili sukobu sa okolinom, jer ćemo tako početi da ga rešavamo.loading...