Da li ste čuli za JOGIČKO OPUŠTANJE? Ako niste, vaš trening joge zapravo NIJE POTPUN!

Ako idete na jogu, ali niste doživeli jogičko opuštanje, slobodno pitajte instruktora gde je "nestala" joga nidra na kraju prakse. Namaste.

Pixabay

Jogičko opuštanje predstavlja neizostavni deo joga prakse, ujedno i najbitniji za čitavo telo. Nažalost, u današnje vreme se sve veći akcenat stavlja na fizičku formu, ne obazirući se na daleko potrebno energetsko opuštanje i obnavljanje čitavog tela, kako tokom, tako i na kraju same joga prakse.

Jedan od uzroka koji je doveo do odsustva te prakse, da instruktori ne praktikuju jogičko opuštanje, jeste taj što je danas sveprisutno masovno “štancovanje” instruktora joge. Shodno tome, dosta budućih instruktora dolazi iz drugih sistema, uglavnom fitnes sveta, teretana, u kojima opuštanje tela ne podrazumeva jogičko opuštanje, već čini da ti isti instruktori od takvog načina beže ko sam đavo od krsta.

Ne radeći jogičko opuštanje, ti isti instruktori energetski oduzimaju mnogo od svojih vežbača. Na taj način, joga praksa nije kompletna i zato se ne može o njoj pričati kao takvoj, već kao o treningu istezanja i snage. U narodu za to postoji odličan izraz: “Džaba ste krečili”.

Sem jogičkog opuštanja ili takozvane joga nidre, ti isti instruktori nedovoljno pažnje posvećuju i tehnikama disanja, postavci tela u samim položajima, bandama (mišićnim stezanjima), itd. Ali vratimo se na joga nidru, o drugim elementima joga prakse biće više reči u budućim tekstovima.

Joga nidra uglavnom podrazumeva da se vežbači nalaze u savasani (položaj mrtvaca), ili mogu da sede u padmasani (položaj lotusa). Koji od ta dva položaja će odabrati, u potpunosti zavisi od samih vežbača, jedini bitan faktor jeste  da u potpunosti budu opušteni i fokusirani na disanje i misaoni tok.

Prema starim jogičkim spisima, na svakih 45 do 50 minuta prakse dolazi 10 minuta energetskog obnavljanja i opuštanja čitavog tela. Ovakav način obnavljanja i opuštanja tela podrazumeva glasovno vođenje od strane samog instruktora. Instruktor opušta deo po deo tela, dovodeći fizičko telo u stanje totalne relaksiranosti i unutrašnje pulsacije. Svaki deo tela se obnavlja energetski, počevši od prstiju na stopalima pa sve do temena glave.

Tokom takvog načina opuštanja, ne zaboravljaju se ni unutrašnji organi, niti ćelije čitavog tela i sem samog fizičkog tela, opuštaju se  i obnavljaju sva naša ostala tela. Tokom joga nidre, osobe koje su vođene kroz opuštanje istovremeno pokušavaju da u potpunosti smire svoj misaoni tok, usmeravajući pažnju na disanje. Na samom početku to predstavlja veliki izazov za većinu, ali vremenom stvari dodju na svoje mesto i misli se smire. Često se dešava da neko od vežbača zaspi tokom joga nidre , ali totalno nebitno jer naša podsvest radi i u tim trenucima. Sluša, pamti i primenjuje.

Ako idete na jogu, ali niste doživeli jogičko opuštanje, slobodno pitajte instruktora gde je “nestala” joga nidra na kraju prakse.

Namaste.

Autor: Uroš Martinovićloading...