DA LI STE PRELEŽALI KORONU? Tri simptoma se osećaju nedeljama posle infekcije

Medicinski časopis „Lanset“ objavio je zbirne rezultate studija o posledicama korona virusa, a tekst navodi i simptome koje izlečeni od korona virusa osećaju nedeljama, pa i mesecima po izlečenju.

Pixabay.com

Lanset” navodi ukupno devet simptoma kod ispitanika koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku, te su mnogi od njih i hospitalizovani.

Kako se u studiji navodi, tri četvrtine njih imalo je najmanje jedan od sledećih navedenih simptoma čak i šest meseci nakon akutne faze bolesti.

Čak 26 odsto ispitanika imalo je probleme sa spavanjem, nesanicu ili poteškoće da zaspi, što je ozbiljan problem jer je dobar i redovan san jedan od ključnih načina da se telo oporavi, a ovi dugoročni simptomi ometaju i usporavaju oporavak, prenosi Blic.

Nadalje, depresiju i anksioznost prijavilo je 23 odsto ispitanika.

– Ovo su česte posledice hroničnih bolesti, jer osoba ima utisak da ju je telo izdalo, da ne može da predvidi šta će se dalje dogoditi, niti da prepozna sopstveni organizam. To izaziva anksioznost, lošu koncentraciju, probleme sa spavanjem, noćne more i brige. Bolest nas često izoluje i od našeg sistema podrške, pa se sa ovim osećanjima nosimo sami. Anksioznost u težim oblicima može da vodi i u napade panike – kaže Tesa Miler, autorka knjige “Ono što te ne ubije”.

Devet odsto ispitanika prijavilo je bolove u zglobovima, što je česta pojava kod upalnih procesa u telu.

– Upale napadaju tkivo zglobova, izazivaju oticanje, skupljanje tečnosti, oštećenje mišića i druge probleme – objasnio je ortopedski hirurg, dr Kristofer Travers.

Studija je obuhvatila i do sada poznate simptome poput slabosti mišića, brzog zamaranja, plitkog daha, gubitka čula mirisa i ukusa, kao i opadanje kose.

Međutim, tri gore navedena simptoma su se izdvojila u tekstu kao posebno interesantni jer ih do sada nije prijavljivalo mnogo ljudi.