DA LI STE PROBALI KLEOPATRINU KUPKU? Pravi se od prirodnih sastojaka, a košta samo 50 dinara

Čaj, vruća supa i topla atmosfera mogu da nam pomognu da se ugrejemo, ali, na kraju dana, najbolje bi bilo da napunimo kadu i opustimo se.

Pixabay

Jesenji dani uveliko nam se podvlače pod kožu, hladnoća nam sve više ulazi u miholjskim letom zagrejane kosti, a mi samo imamo potrebu da se ušuškamo i ugrejemo, zadržimo toplotu u sebi što duže.

Predlažemo da je pretvorite u kupke koje će vas opustiti i zagrejati telo i dušu, a sačinjene su od prirodnih sastojaka. Pre uživanja u svakoj od njih trebalo bi da se istuširate, a dodatnu vrednost ostvarićete ako, dok leškarite prekriveni, pijete omiljeni čaj.

Još je Kleopatra znala za blagodeti kupki sa mlekom, pa što ih ne biste i vi probali? Dovoljno je da pola litre mleka sipate u kadu punu tople vode, promešate i legnete na 20 minuta, pa se potom samo isperete tušem.

Mleko omekšava kožu, istovremeno je čineći otpornijom, a ako dodate med, lavandino ulje ili morsku so, pojačaćete opuštajuće svojstvo kupke. Esencijalna ulja, pogotovo kamilice ili lavande, imaju umirujući efekat na organizam, a trebalo bi sipati 15-20 kapi, po želji.

Cimet je začin koji sam po sebi greje organizam, a zamislite samo šta radi u dodiru sa toplom vodom. Ubacite nekoliko štapića ili prah umotan u pamučnu krpu, zažmurite i uživajte, čekajući da vam odstrani toksine iz tela, dezinfikuje kožu i popravi raspoloženje.

Slična svojstva ima i đumbir. Dovoljno je da kašiku narendanog đumbira ubacite u vodu pre nego što se “potopite”. Uz sva korisna svojstva cimeta, đumbir ima i antibakterijsko, koje olakšava simptome prehlade.

U kupku stavite 3-4 kašike zelene gline u prahu i 15 minuta leškarite u njoj, dok vam se koža i telo čiste, a duša se odmara.