Jedno je sigurno – peškiri sadrže sve preduslove za razvoj mikroba: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor.

 

Peškiri koje svakodnevno koristite predstavljaju idealno mesto za razvoj i razmožavanje mnogih bakterija i gljivica. Na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, fekalni i urinarni sekret, kao i brojni drugi mikrobi iz kupatila. Jedno je sigurno – peškiri sadrže sve preduslove za razvoj mikroba: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor.

Iako vam većina mikroba neće naštetiti jer dolaze upravo sa vašeg tela, činjenica je da se veoma brzo razmnožavaju, a posebno na vlažnoj podlozi.

Koliko često treba menjati peškire, zavisi od toga za šta ih koristite. Ako se, na primer, radi o peškirima za telo, koji se neretko nakon korišćenja potpuno osuše, njih ne treba koristiti više od tri puta.

Važno je napomenuti da peškire koje koristite za brisanje ruku treba prati češće.

Peškire predviđene za lice možete koristiti maksimum tri puta, jer mogu sadržati tragove šminke, losiona ili ulja, a njima prelazite preko očiju i usana.

Posebnu pažnju posvetite pranju peškira ukoliko neko u domaćinstvu ima prehladu ili grip. Peškire je potrebno prati na najjačoj temperaturi, kako bi se temeljno očistili.

Ono što se podrazumeva jeste da svaki ukućanin u kupatilu ima svoj set peškira – za ruke, telo i lice, kao i da više osoba ne sme deliti iste peškire.