Da li ste stvarno ZALJUBLJENI ili ste samo VEZANI ZA PARTNERA? Razlika je u ovih 5 karakteristika odnosa!

Ljubav
Pixabay.com

Jeste li zaljubljeni u svog partnera ili ste samo vezani za njega?

 

Ljubav može da bude komplikovana, ali ovaj članak objašnjava neke razlike između vezanosti i prave ljubavi. Nadamo se da će vam ta objašnjenja pomoći u negovanju vašeg trenutnog odnosa ili u stvaranju novog odnosa utemeljenog na ljubavi.

1. Ljubav je nesebična, vezanost je sebična

Kada ste zaljubljeni, vi samo želite da druga osoba bude srećna. Uvijek smišljate načine na koje ćete razveseliti svog partnera i učiniti da se oseća voljeno i ispunjeno.

Ne brojite zasluge, raspravljajući se oko toga ko pomaže više i ko bi trebalo da opere sudove. Ne ucenjujete emotivno svog partnera, ne pokušavate da manipulišete njime, ne tražite dominaciju u odnosu.

Kada ste samo vezani za nekoga, razmišljate o tome kako bi on vas mogao učiniti sretnima. Možete postati jako ovisni o svom partneru, čak ga možete i kontrolirati kako bi izbjegli napuštanje.

Umjesto suočavanja s vlastitim problemima, koristite partnera za poboljšanje svog samopouzdanja i popunjavanje praznine u sebi.

Vi vjerujete kako je vaš partner odgovoran za vašu sreću i postajete frustrirani i ljuti ako vam on ne uspijeva pružiti zadovoljstvo.

OVO je TAČAN TRENUTAK kada se sve ŽELJE OSTVARUJU: Morate da ZABORAVITE na potrebu!

2. Ljubav oslobađa, vezanost kontroliše

Obostrana ljubav omogućuje da budete upravo onakvi kakvi jeste. Vaš partner vas podstiče da budete ono što zaista jeste i nećete se plašiti da otkrijete svoje slabosti.

Međusobno poverenje je snažan katalizator za lični rast. Ljubav nikada ne kontroliše.

Zapravo, ljubav nadilazi kontrolu. Pošto vas partner prihvata takve kakvi jeste i podstiče vas da sledite svoje snove, vi nemate potrebu da kontrolišete njegov život.

Vezanost, s druge strane, dovodi do kontrolisanja. Možda nećete dopustiti svom partneru da provodi vreme sa svojim prijateljima, bavi se nekim hobijem i slično. Možda ćete čak i pokušati da manipulišete s njim kako bi ostao s vama, bez obzira na njegove osećaje.

3. Ljubav je uzajaman rast, vezanost je opterećenje

Ako ste zaljubljeni, vi i vaš partner ćete rasti zajedno. Vaš partner podstiče vaš rast, a vi podstičete njegov. Jeste li evoluirali kao osobe?

U slučajevima vezanosti, vaš eventualni poriv za kontrolisanjem i vaša nesposobnost da rešite svoje probleme ograničava vaš rast, kao i rast vašeg partnera. Vaši nerešeni problemi uzrokuju nepotrebnu zavisnost o vašem partneru. To ograničava vaš i rast vašeg partnera.

 
4. Ljubav je večna, vezanost je prolazna

Ljubav preživljava prolazak vremena. Vi i vaš partner možete da se razdvojite, bilo privremeno ili trajno. Ako se zaista volite, ta osoba će uvek imati mesto u vašem srcu do kraja svog života.

S druge strane, ako ste samo vezani za njega, verovatno ćete mu zamerati nakon prekida veze. Možda ćete se osećati izdano. Ovi osećaji proizlaze iz pretpostavke da je vaš partner imao obavezu da vas usreći, što iz vaše perspektive nije ispunio.

MOĆNI TOČAK FOKUSA: Ispunite ga i gledajte kako vam se sve želje ostvaruju

5. Ljubav smanjuje ego, vezanost povećava ego

Kada istinski volite, postajete manje sebični. Vaš odnos smanjuje ego, neguje vaš rast i podstiče vas da postanete manje sebični i pružate više ljubavi. Odnos koji imate sa svojim partnerom podstiče pozitivne promene u vašim životima. Što je još važnije, oboje imate hrabrosti da otkrijete svoje slabosti, izložite svoju ranjivost i komunicirate iz srca.

S druge strane, odnosima koji se temelje na vezanosti obično dominira ego. To je razlog zbog kog mnogi ljudi neprestano upadaju u nezadovoljavajuće odnose, a svi oni uključuju iste probleme. Vama je teško da pogledate unutar sebe i rešite svoje probleme.

 
To stvara zavisnost o odnosu, zbog čega imate osećaj da ne možete da budete srećni bez svog partnera. Vi se oslanjate na partnera i očekujete kako će on rešiti vaše probleme ili u najmanju ruku, pomoći da ih zaboravite.

***

Ukoliko trenutno niste u vezi i niste zaljubljeni, iskreno se nadam da ćete pronaći svoju srodnu dušu i izgraditi prekrasan odnos s tom osobom. Do tada, zašto ne biste radili na tome da postanete najbolja moguća ljubavna verzija sebe?

Kao što izreka kaže: “Slično privlači slično”. Ako je to istina, bilo bi pametno da postanemo osoba kakvu želimo da privučemo.