DA LI STE ZNALE? Devojke, nošenjem gumice za kosu na ruci UGROŽAVATE SVOJE ZDRAVLJE

Mnoge žene nose gumicu za kosu na ruci, kako bi im se uvek našla tu kad zatreba. Isto je radila i Lisa Meklin, kojoj je to ozbiljno ugrozilo zdravlje.

pixabay.com

Ako uvek nosite gumicu za kosu na ruci, morate da pročitate priču Lise Meklin (47), koja je gumicu nosila na ruci “otkad zna za sebe”. Lisa priznaje da je poslednjih 30 godina svakog dana na ruci imala gumicu, a to je na kraju dovelo do trajnog oštećenja nerva, piše Mondo.

Njoj je ranije ove godine dijagnostikovan sindrom karpalnog tunela, a sve zbog toga što je gumica godinama pritiskala nerv na zglobu. Sada ova majka četvoro dece pati od bolnog stanja u oba zgloba, mada je bol jači na levoj ruci, na kojoj je i nosila gumicu.

Kaže da je isprva posumnjala da je bol u zglobu zapravo artritis, ali joj je onda poznanica skrenula pažnju da prestane da nosi gumicu na ruci.

“Ja sam mislila ‘ma, kakve veze ima gumica sa tim’, ali mi je onda objasnila da joj je neurolog jednom prilikom rekao da ne nosi gumicu na ruci jer može da napravi probleme”, priča Lisa.

Ona je zbog bola otišla kod lekara gde su joj dijagnostikovali sindrom karpalnog tunela. Lisa objašnjava da joj je ova navika nošenja gumice na ruci uzrokovala probleme sa cirkulacijom, zapaljenje i oštećenje glavnog nerva na ruci koje je tako ozbiljno da, kada ne oseća bol, trni joj ceo zglob.

Ova žena deli svoju priču jer želi da upozori druge na opasnosti ove česte navike.

Kada mi kosa nije bila vezana, gumica mi je uvek bila na ruci. Sada sam svesna da nije trebalo to da radim, ali i dalje ponekad iz navike krenem to da uradim. Da bih se odvikla, počela sam da koristim veliku šnalu za kosu. Ne radite to, bez obzira na to da li vam sada stvara probleme ili ne – to je najjednostavniji način da sebe spasite kasnijeg bola”, poručuje ona.

Simptomi sindroma karpalnog tunela

Bol u prstima, trnjenje šake ili ruke, osećaj kao da vas neko bocka iglicama po ruci, bol u palcu.