Da li ste znali? Pet razloga zbog kojih bi trebalo da jedete banane SVAKI DAN

Bez obzira da li volite jesti svežu bananu, od nje napraviti smoothie ili neku poslasticu, ona može osigurati bezbroj zdravstvenih prednosti zbog kojih se vaše telo oseća neverovatno.

Banane
Pixabay.com

Međutim, važno je znati sve dobrobiti koje banane pružaju vašem organizmu.

Važan izvor kalcijuma

Jedna mala banana može da osigurati vašem tielu oko 422 miligrama kalcijuma, što je oko 9 posto vašeg preporučenog unosa. Ako vam je potreban još veći unos kalcijuma za dan, banane su takođe usko povezane s mnogim drugim opcijama svežih proizvoda. Krompir, slatki krompir, spanać imaju isto toliko ili znatno više kalcijuma nego banane.

Usporava probavu

Nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporu probavu trebali bi biti oprezni. Da biste bili sigurni, pijte puno vode kada jedete zelenije banane.

S druge strane, oni koji se bore s prolivom ili retkim stolicama mogu imati koristi od dodavanja ovog vlaknastog voća u svoju ishranu kako bi usporili stvari.

Stvaraju elektrolite u organizmu

Banane su prirodno izvor dnevnih potreba za kalcijumom i magnezijumom, takođe poznati kao esencijalni minerali koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti prebacuju našu vodu i energiju u mišiće umesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju gorivo koje im je potrebno za oporavak od vežbanja kako biste se mogli vratiti u teretanu s manje umora. Pojedite bananu nakon treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni.

Banane mogu uravnotežiti vaš krvni pritisak

Kalcijum u bananama i mnogim drugim vrstama voća i povrća balansira natrijum u telu, što direktno utiče na krvni pritisak. Budući da natrijum i kalcijum rade zajedno u telu, dodavanje banana prehrani sa visokim sadržajem natrijuma može pozitivno uticati na krvni pritisak.

Vlakna će vas držati sitim satima

Banane – posebno zelene – sadrže dve vrste vlakana: pektina i otpornog skroba. Banana srednje veličine je dobar izvor vlakana jer sadrži tri grama ukupnih vlakana. Ova vlakna usporavaju probavu i duže vas drže sitima. Imajte na umu: što je banana pegavija, to ima manje vlakana i brže ćete je probaviti, preneosi “Klix.ba”.