DA LI SU MLEČNI PROIZVODI DOBRI? Evo kako utiču na zdravlje i razvoj deteta

Mleko i mlečni proizvodi spadaju pod osnovne namirnice koje su krucijalne za sveobuhvatno zdravlje organizma, a pogotovo su značajni tokom rasta i razvoja deteta. Mleko je prva hrana koju unosimo nakon što se rodimo, zato smo tokom čitavog života privreženi ovom napitku i konzumiramo ga u različitim oblicima.

Pixabay.com

Koliko su mlečni proizvodi zapravo značajni za pravilan rast i razvoj mališana?

Mleko i mlečni proizvodi pre prvog rođendana

Mleko je bogato sastojcima koji su esencijalni za bebino razvijanje kao što su kalcijum, proteini, mlečni šećer, masti i vitamin D.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, majke trebaju da doje bebe do prvog rođendana zato što majčino mleko ispunjava sve dnevne nutritivne potrebe odojčadi.

Međutim, majke su ponekada prinuđene da prekinu dojenje što danas ne predstavlja problem, jer je lako zamenljivo sa visoko adaptiranom dohranom koja se pravi upravo od kravljeg mleka.

Zašto se pravi dohrana od mleka, a ne pije se sirovo?

Kravlje mleko sadrži više proteina od majčinog i kao takvo predstavlja pravu “proteinsku bombu”, koju bebin digestivni trakt nije dovoljno razvijen da vari.

Formule imaju proteinski sastav sličan majčinom mleku i prilagođene su da spreče potencijalne alergijske reakcije kod bebe.

Ono što razlikuje kvalitetno mleko od onoga koje to nije su evropski standardi i kriterijumi po kojima se sam kvalitet ocenjuje.

Pored ispunjavanja ove norme, preduzeće koje se bavi tako odgovornim poslom mora da ima društvenu odgovornost i brigu o zdravlju životne sredine u kojoj naši mališani odrastaju, a ova kompanija stekla je vrhunsku reputaciju koju održava decenijama upravo zbog kvaliteta proizvoda, ali i društvenoj odgovornosti.

Mleko i mlečni proizvodi nakon druge i treće godine života

U drugoj godini života možete početi polako da uvodite kiselo mleko, jogurt i pavlaku na redovni meni vašeg deteta.

Bubrezi kod dece dostižu svoju zrelost u trećoj godini, odnosno tada su se dovoljno razvili da mogu jednako efikasno da prečišćavaju krv od štetnih ili suvišnih materija, kao što je to slučaj kod odraslih.

Deca uzrasta do 3 godine mogu da konzumiraju oko 500 mililitara mleka dnevno i da budu sigurni da će uneti sve neophodne hranjive sastojke za njihovo odrastanje, bilo kroz mleko ili kroz neki od mlečnih proizvoda.

Koji su mlečni supstituti idealni vaše dete i zašto?

Jogurt – prirodni probiotik u službi zdravlja

Jogurt sadrži zdrave bakterije i prirodan je probiotik koji reguliše crevnu floru, smanjuje nadutost, ubrzava metabolizam i ima blagotvorno dejstvo na imunitet, kožu i urinarno zdravlje.

Ovu namirnicu dobijamo dejstvom bakterija mlečne kiseline,  odnosno fermentacijom mleka.

Samo jedna čaša jogurta ispunjava oko 40% dnevne potrebe organizma za kalcijumom koji je esencijalan za formiranje kosti i zuba kod dece, kao i 10% preporučenog dnevnog unosa proteina koji su neophodni za izgradnju i obnovu mišića.

Uvrstite barem čašu jogurta dnevno vašem detetu kako biste njegovom organizmu obezbedili sve benefite koje ovaj mlečni napitak pruža.

Sir – kvalitetan ostatak od mleka

Sa nutritivne strane, sir je ono najbolje što ostane od mleka. Legenda govori kako ga je jedan arapski nomad otkrio slučajno tako što je pešačio pustinjom sa mlekom u mešini, a kada ju je otvorio primetio je da su od mleka nastali surutka i grudvice.

Svaka vrsta sira ima drugačiju kalorijsku vrednost ali svi sadrže neophodne nutritive za nesmetan rast deteta.

Kiselo mleko – neizostavni sastojak recepata

Kao i jogurt, kiselo mleko se dobija fermentacijom mlečne kiseline. Sastav je sličan kao i kod svih mlečnih proizvoda, a razlika je u uticaju mlečnih bakterija na hranjivu vrednost.

Bogat je vitaminom D, kalijumom, kalcijumom i proteinima, a studije ukazuju na to da ima mnoštvo benefita za zdravlje – pomaže u borbi protiv anemije, čuva vitalnost kostiju, jetre, bubrega i srca.

Postoje naučni dokazi da kiselo mleko pomaže kod afti u ustima, upale creva, gljivične infekcije, dijareje, herpesa i gasova.

Za vaše mališane je ovaj proizvod posebno koristan jer ima široku upotrebu u kulinarstvu, stoga će se kiselo mleko naći na spisku mnogih recepata koje koristite u svakodnevnoj upotrebi.

Kefir – “magično mleko” iz Kavkaza

Sa područja Kavkaza dolazi nam kefir koga nazivaju još i “magičnim mlekom”. Pravi se od fermentirajuće smese mleka i zrna kenfira, zrna stvorenog simbiozom bakterija, mlečnih kiselina, gljivica, streptokoka i mikrokoka.

Prepun je enzima, kvasaca, vitamina, minerala i ostalih hranjivih materija, a pošto ima bakterije koje “blokiraju” mlečni šećer, lako ga konzumiraju i osobe netolerantne na laktozu.

Vitamin C je takođe sadržajan u kefiru, pa je zato ovaj mlečni napitak pogodan i za jačanje imuniteta koji nam je preko potreban tokom sezone virusa.

Mleko i mlečni proizvodi tokom odraslog doba

Za odrasle osobe preporučen dnevni unos kalcijuma se povećava, pogotovo u dobi nakon 50 godine. Ženama je tada potrebno oko 1200 miligrama kalcijuma, dok je muškarcima ta količina potrebna nakon 70 godine.

Možemo primetiti da su mlečni proizvodi izuzetno važni za pravilan rast i razvoj svakog deteta, i da njihovom aktivnom i pravilnom upotrebom u ishrani izvlačimo maksimalan potencijal za zdravlje mališana.

Međutim, potreba ljudskog organizma za mlečnim supstitutima nikada ne prestaje, zato je kvalitetna i raznovrsna ishrana stub zdravlja svakog čoveka tokom čitavog njegovog života.