Da li U POTPUNOSTI uklanjate stidne dlačice? Evo zašto je to POGUBNO za ZDRAVLJE VAŠE VAGINE

Vagina
Pixabay.com

Uprkos tome što se smatra da je uklanjanje stidnih dlačica stvar higijene, lekari navode da je reč o jednoj o najvećih zabluda modernog doba.

 

Brojni stručnjaci upozoravaju da ova praksa može da prouzrokuje infekciju i iritaciju, s obzirom na to da je uloga stidnih dlačica da spreče ulazak patogena u vaginu.

“Reč je o prirodnoj zaštiti zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista. Ona sprečava kontakt kože i sluzokože sa česticama prašine, virusima i bakterijama i omogućava isparavanje vlage koja pogoduje razmnožavanju gljivica”, kaže doktorka Vanesa Makej, član Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo u Velikoj Britaniji.

Čak 62 odsto ispitanica iz SAD odgovorilo je da u potpunosti uklanja dlačice sa intimne zone, dok 84 odsto to čini u nekoj meri, piše Independent.

Ova praksa, u kombinaciji sa nehigijenskim donjim vešom poput tangi česti je uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija poput vaginalnih i vulvarnih infekcija, upale folikula, abscesa, laceracija i alergijskih reakcija.

Njih dodatno pogoršavaju sintetički materijali od kojih je načinjen donji veš.

Doktorka Makej navodi da čak i najsitnije posekotine brijačem, koje se ne mogu videti golim okom, mogu postati pravo leglo bakterijskih kultura i prouzrokovati probleme.