DA LI VAM JE UVEK HLADNO? Ako jeste, evo zbog čega je to tako!

Bez obzira na vremenske uslove, nekim osobama je stalno hladno i ne izlaze iz kuće bez toplog džempera ili kardigana, čak ni kada je spoljna temperatura u debelom plusu

Zima
Pixabay.com

Bez obzira na vremenske uslove, nekim osobama je stalno hladno i ne izlaze iz kuće bez toplog džempera ili kardigana, čak ni kada je spoljna temperatura u debelom plusu.

Stručnjaci tvrde da je nedostatak gvožđa jedan je od najčešćih razloga hroničnog osećaja hladnoće, jer ovaj mineral pomaže crvenim krvnim zrncima da dopreme kiseonik u ćelije, koje ga inače koriste za proizvodnju energije. A ukoliko ćelije ne proizvode dovoljno energije, termoregulacioni sistem ne može dovoljno da se “ugreje”, zbog čega se javlja osećaj hladnoće čak i kada je toplo vreme, ističe američki stručnjak dr Jakob Tejtelbaum.

Da biste bili sigurni da je razlog manjak gvožđa, treba proveriti prisustvo feritina u krvi, proteina uz koji se “skladišti” gvožđe. Ukoliko patite od nedostatka ovog važnog minerala, jedite češće crveno meso životinja koje pasu ili se tove prirodnom hranom, zatim džigericu, školjke kamenice, spanać, jaja, beli pasulj i sočivo. Preporučuju se takođe i suplementi.