Šećer je generalno loš po zdravlje i stručnjaci nas na to neprestano upozoravaju.

 

Međutim, jedna vrsta šećera posebno loše utiče na nas. O visoko fruktoznom kukuruznom sirupu se ne govori mnogo, a možda bi trebalo s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama. Stručnjaci tvrde da kada bismo ovaj sastojak izbacili iz ishrane, metabolizam bi postao brži već za osam dana!

 

Ovaj sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim napicima, sokovima, pecivima, gotovim jelima i drugoj obrađenoj hrani. On sporije dospeva u naša creva i krvotok u odnosu na običan šećer, a stručnjaci kažu da nikako nije dobar ni za liniju, ni za zdravlje. Prilikom sprovođenja istraživanja, 40 dece je iz ishrane u potpunosti izbacilo šećer.

Za nešto više od nedelju dana, rezultati su pokazali da mališani imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i da se smanjila masnoća jetre. Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kažu stručnjaci, nalazi se u oko 75 posto gotove hrane i napitaka jer je jeftiniji i slađi od šećera. Telo nije u stanju da svari ovaj sirup, već ga pretvara u masti, pa je jasno da se kilogrami i masti gube kada se ovaj sastojak izbaci iz ishrane.

 

Profesor Žan-Mark Švarc i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da izbacivanje fruktoze iz ishrane može da pomogne u borbi protiv gojaznosti, bolesti izazvanih masnom jetrom i dijabetesa.

U poređenju sa glukozom, koja se oko 20 posto zadržava u jetri, a 80 posto se razlaže u ostatku tela, 90 posto fruktoze se zadržava u jetri. Fruktoza se takođe 18.9 puta brže pretvara u masti u odnosu na glukozu. Profesor Švarc dodaje da su brojne studije pokazale da ishrana bogata prostim šećerima povećava masnoću jetre i rizik od raznih bolesti.

–Izbacivanjem šećera iz ishrane kod gojazne dece, posle samo devet dana je bila manja masnoća jetre, a metabolizam je bio brži– kaže on. Švarc kaže da bi ova promena u ishrani ubrzala metabolizam, a iznenadni napadi gladi koje fruktoza izaziva bi nestale.



loading...