Da li znate koji su dobri, a koji loši ugljeni hidrati?

Ugljeni hidrati već dugo vremena imaju lošu reputaciju. Važno je znati sve o njima, kako bismo ih na pravilan način unosili

Ugljeni hidrati su podeljeni na dobre i loše. Ovo se može prikazati pomoću sendviča napravljenog od prerađenog belog hleba nasuprot sendviču napravljenom od integralnog hleba. Ili kada imamo sa jedne strane pomfrit, a sa druge zelenu salatu napravljenu sa sirovim povrćem. Svi ovi primeri sadrže ugljene hidrate, neki sadrže dobre, a neki loše. U oba primera, hrana koja je u drugoj opciji predstavlja dobre ugljene hidrate, dok se hrana iz prve opcije smatra lošim ugljenim hidratima.

Dugi niz godina ugljeni hidrati su pogrešno izučavani i korišćeni. Na sreću, lako ih je razdvojiti i još lakše razumeti.

Dobri ugljeni hidrati su oni koji sadrže zdravstvene koristi kao što je visok nivo vlakana. Ovi ugljeni hidrati ne remete nivoe šećera u krvi jer se apsorbuju polako u vaše sisteme. Dobri ugljeni hidrati uključuju voće, povrće, žitarice i mahunasto povrće.

Loši ugljeni hidrati će vam pružiti malo hranljivih materija i nizak nivo vlakana. Ovi ugljeni hidrati uključuju bele namirnice, kao što su beli hleb, beli pirinač i bela testenina.

Dobri ugljeni hidrati
Zdravlje i dobrobit se mogu postići ako u ishranu unesemo namirnice bogate važnim mineralima, vitaminima, antioksidantima, kao i vlaknima. Dobro je poznato da biljne namirnice (dobri ugljeni hidrati) pružaju mnogo vlakana.
Istraživanje je pokazalo da vlakna mogu da smanje holesterol, da smanje rizik od srčanih oboljenja i da održe naš digestivni sistem zdravim. Vlakna takođe mogu da vam daju osećaj sitosti.
Problem nije samo u količini ugljenih hidrata koju pojedemo, već i u vrsti ugljenih hidrata. Generalno, što je ugljeni hidrat belji i prerađeniji, to ima manje važnih hranljivih materija i vlakana. To je zato što je prošao kroz oštre procese obrade gde se gube nutritivne vrednosti.

Loši ugljeni hidrati
Šećeri, dodati šećeri i prerađena i prefinjena bela zrna spadaju u loše ugljene hidrate. Ovi ugljeni hidrati izazivaju haos sa nivoima šećera u krvi i dovode do disbalansa.
Uključivanjem 2-3 porcije voća i neograničene količine povrća u vašu ishranu, vi povećavate dnevni unos dobrih ugljenih hidrata, a samim tim i vlakana. Uključite neke mahunarke u vašu ishranu i pređite na integralni hleb, testenine i krekere.