DA NAUČIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Čitanje u mraku i gledanje u ekran NE POGORŠAVA VID!

Mejl
Pixabay.com

Rešili smo da oborimo jedan od najrasprostranjenijih mitova o zdravlju.

 

Svi smo mi bar nekoliko puta tokom odrastanja čuli ono čuveno roditeljsko “ne čitaj u mraku, oštetićeš oči” ili “prestani da buljiš u monitor, ispašće ti oči iz glave”. Baš zato je i vreme da se jednom za svagda rešimo ovog mita.

Nevažno da li je reč o knjizi, pametnom telefonu ili računaru, decenijama (ako ne i vekovima) uvreženo je mišljenje da posmatranje bilo čega na malom prostoru sa male razdaljine tokom dužeg vremenskog perioda, uz skromno osvetljenje, dovodi do naprezanja očiju i može da prouzrokuje oštećenje vida.

I zaista, nije potrebno mnogo vremena da i sami osetite kako vam se oči zamaraju i suše. Međutim, da li taj bol zaista znači da smo oštetili vid dok smo rekli “oko”?

Oftalmolozi dali su odgovor na to pitanje. Dr Gari Trejsi, član saveta Irskog koledža za oftalmologe tvrdi da ma koji napor da oko doživi to ne može da naškodi vidu.

Ovaj mit je zasnovan na pokušajima roditelja da oteraju decu na spavanje. Odrastamo slušajući to, a tvrdnja da gledanje ekrana telefona, televizora ili račnara u mraku oštećuje vid, samo je moderna verzija te mitske priče – kaže dr Trejsi za irski zdravstveni žurnal.

Od čitanja u mraku, odnosno pri lošem osvetljenju, bilo da je reč o knjigama ili tehnološkim uređajima, nećete postati ni kratkovidi ni dalekovidi, niti ćete na bilo koji način oštetiti vid.

Šta više, oči će vremenom jačati i bolje ćete videti u mraku. Oftalmolozi tvrde da je to čak odlična vežba za naš vid-

Reći da je čitanje loše za oči isto je kao da kažete da je hod loš za noge – tvrdi studija oftalmologa.



loading...