DA ODLAZAK KOD STOMATOLOGA NE BUDE BAUK! Sve što treba da znate o SNIMANJU ZUBA

Zubar vam je preporučio da snimite zube, a vi već neko vreme odlažete taj proces? Evo nekoliko korisnih informacija koje će vam prbližiti samu proceduru snimanja zuba.

Promo

Snimanje zuba se ni u čemu posebno ne razlikuje u odnosu na snimanje bilo kog drugog dela tela. Snimanje zuba nije neuobičajna procedura prilikom dijagnostifikovanja prolema. Na taj način stomatolozi dobijaju sve neophodne informacije, kako bi na što bolji nači utvrdili dijagnozu i plan lečenja učinili nepogrešivim.

Vrste snimanja zuba

Postoji nekoliko načina da snimite zube, a stomatolog će vam precizirati da li da uradite digitalni ortopan, digitalni ortopan sa smanjenim zračnim poljem (prilagođen deci), snimak temporomandibularnih zglobova (služi za snimanje otvorenog i zatvorenog viličnog zgloba), profilni teleradiogram, skanogram ili retroalveolarni snimak.

Kao što vidimo ima dosta vrsta snimaka a sad ćemo pokušati da vam razjasnimo kada se koji koristi.

Digitalni ortopan se u dijagnostici najčešće koristi, te je visoka verovatnoća da vam je stomatolog preporučioda uradite baš ovaj snimak vilice. Bilo da je neophodno da popravite zub, ili da stavite fiksnu protezu, ovo je snimak bez koga vaš stomatolog neće moći adekvatno da postavi dijagnozu i napravi adekvatan plan rada.

Digitalni ortopan je danas visoke rezulucije tako da je skoro nepotrebno snimanje pojedinačnog zuba. To je panoramski prikaz svih zuba u vilici. Ukoliko imate problematične i neiznikle umnjake, uz pomoć digitalnog ortopana ih lako možete locirati, a vaš stomatolog predložiti plan lečenja.

Dečiji digitalni ortopan je prlagođen dečijoj vilici, tako što ima skraćene ekspozicije, a samim tim i smanjeno zračenje. Snimanje dečijeg digitalnog ortopana traje kraće od ortopana za odrasle.

Digitalni profilni teleradiogram se snima na cefalostat aparatu gde se dobija snimak vilice iz profila. Neophodan je u slučaju poremećaja vilice ili u slučaju nekih spoljašnjih uticaja kao što su povrede.

Skanogram snima samo jednu regiju vilice, na primer samo levu/desnu stranu ili samo prednje zube. Zbog ograničene regije, zračenje je dosta smanjeno.

Retroalveolarni snimak je snimak pojedinačnog zuba. Dimenzije ovog snimak su 3×4 centimetara. Visoke je rezolucije pa je dobro uraditi ga pre stomatološke intervencije.

Koliko traje procedura snimanja zuba?

Sama procedura snimanja zuba ne traje dugo. Čitav proces ulaska u ordinaciju, nameštanja i snimanja neće trajati duže od 10ak minuta.

Da li snimak mogu dobiti u elektronskoj formi?

Sve češće stomatolozi traže da im se snimak dostavi na mejl, te je sasvim razumno da je ova informacija važna. Sve veći broj ordinacija koje se bave snimanjem zuba mogu dostaviti snimke na mejl ili USB memoriju. Neki tu uslugu naplaćuju dodatno, a nekima je to uračunato u cenu, tako da se dobro raspitajte pre nego što se odlučite za mesto gde ćete snimiti zube.

Takođe sve veći broj stomatoloških ordinacija u okviru svoje stomatološke klinike imaju aparat za snimanje zuba te posebno zakazivanje ili odlazak na novu lokaciju, kao i briga o načinu dostavljanja snimaka stomatologu nije neophodna.

Cene snimanja zuba

Cene snimanja zuba ne variraju previše i kreću se za digitalni ortopan, snimak temporomandibularnih zglobova, profilni teleradiogram i skanogram od 1000 do 1300 dinara, dok je snimanje pojedinačnog zuba retroalveolarnim snimkom oko 400 dinara.

Da li je bezbedno snimanje zuba u trudnoći?

Ukoliko ne postoji drugi način otkrivanja uzročnika infekcije ili bola, snimanje zuba je jedini i neophodan način za to. Preporučuje se izbegavanje bilo kakvog izlaganja zračenju tokom prvog tromesečija trudnoće, pa i ovog. Ukoliko možete, odložite snimanje zuba za drugo tromesečije trudnoće, za svaki slučaj.

Uz poštovanje procedure snimanja zuba i oblačenje zaštitne olovne kecelje i okovratnika koji štiti štitnu žlezdu, štetno zračenje će biti minimalno. Procenjeno je da u toku jednog stomatološkog zračenja do fetusa dolazi  0.01 mradzraka, a istraživanjima je utvrđeno da doze manje od 5000mrad-a nisu povezane sa pojavom urođenih anomalija. S tim u vezi nemate razloga za brigu ukoliko je neophodno da uradite snimak zuba kako biste na vreme odreagovali i sanirali infekciju.