DA ORGANIZAM OSTANE HIDRIDAN: Evo koliko čaša vode je NEOPHODNO DA POPIJETE tokom dana

Nešto što većina ljudi ne radi dovoljno je da pije vodu. Koliko ste čaša vode vi popili danas?

Voda
Sxc.hu/nzks

Ljudsko telo se sastoji od oko 60% vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše telo obavljalo svoje normalne funkcije. Vašem telu je potrebna voda da bi regulisalo telesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo telo otpada.

Iako možete hidrirati svoje telo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje telo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.

Pravilna hidratacija je više od “pijenja više vode”. Veliki deo hidratacije je i staranje o tome da napunite i svoje elektrolite. Ako ste fizički aktivni, trebalo bi da težite da pijete više od ovoga jer vašem telu treba više vode da nadoknadi znojenje.

Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih telesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem telu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima.

Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid. Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja na temu hidratacije:

Koliko vode treba da pijem svaki dan?

Evo koliko vode prosečno treba da popije svaka osoba.

Žene: (težina * 0,03) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara

Muškarci: (težina * 0,04) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara

Iz koje hrane mogu prirodno dobiti elektrolite?

Voće: avokado, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, masline

Povrće: krompir, brokoli, pasulj

Lisnato povrće: spanać, kelj.