DA VAM OSMEH PONOVO ZABLISTA: Svakodnevno koristite ove namirnice i ZUBI ĆE VAM BITI BELI u rekordnom roku!

zubi
Pixabay.com

Ove namirnice su i te kako zdrave, uz to će vam pomoći da očistite i izbelite zube.

 

Poznato je do postoje određene namirnice, kao što su crno vino i kafa, koje ostavljaju tamne fleke i žućkasti trag na žubima. Ali, isto tako postoje i namirnice koje mogu da vam pomognu da vam osmeh ponovo zablista, i da se fleke više ne nakupljaju, piše portal BrightSide.

Stoga, za najboje rezultate, bilo bi dobro da jedete sledeće namirnice čim se proudite ujutru, pošto se plak nakupi na zubima u toku noći.

CELER

Celer je uglavnom sačinjen od vode i u svom sastavu ima veoma malo boje. Žvakanjem celera se razlaže plak koji se skuplja na zubima. Celerom je moguće očistiti i prostor između zuba, čime se uklanjaju ostaci hrane i bakterije.

JAGODE

Tačno je da su jarko crvene boje, ali jabučna kiselina sadržana u ovom voću deluje u stanju je da skida ružne naslage na zubima. Za prirodan i domaći proizvod za izbeljivanje, sameljite nekoliko jagoda, pomešajte ih sa sodom bikarbonom i time operite zube. 

 

CRNI LUK

Možda nije idealna namirnica za konzumiranje ako uveče treba da izađete, ali je odlična za održavanje beline zuba. Trik je u tome što kad se najedemo luka, obično moramo da peremo zube!

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje ne beli zube tako što ih izbeljuje na klasičan način, već je u pitanju laurinska kiselina koja pomaže da se uklone plak i bakterije – glavni “krivci” za žute zube.

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline srednjeg lanca, a 50% tih kiselina je zapravo laurinska kiselina. Dokazano je da laurinska kiselina ima antiupalna i antimikrobna svojstva koja pomažu u uklanjanju plaka i bakterija sa zuba i desni. Takođe, ona pomaže da zadržite svež dah.

 

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj deluje blagotvorno na ceo organizam, a antioksidant katehin kojeg ima u njemu, smiruje upalne procese u telu. Redovno konzumiranje zelenog čaja može da smanji dubinu parodontalnih džepova kao i krvarenje desni. 

Žvakanjem listića zelenog čaja znatno ćete ojačati desni i zube. Prestaće neprijatno krvarenje desni tokom pranja zuba. Imaćete osećaj čistoće i svežine u ustima. Antibakterijsko delovanje zelenog čaja sprečava nastanak i razvoj zubnog kariesa.

SIR

Malo ko zna da sir povećava pH vrednost u ustima, te se smanjuje kiselost, koju uglavnom povećava brza, nezdrava hrana. Što je kiselost u ustima manja, to je manja verovatnoća da će vam zubi požuteti. Zato sledeći put slobodno uživajte u omiljenom siru i potrudite se da što bolje zarijete zube u njega. Sir sadrži puno kalcijuma, pa i na taj način doprinosi jačini i zdravlju zuba.

 

KURKUMA

Ovaj začin ne sadrži supstance koje oštećuju zubnu gleđ i desni. Posle samo nedelju dana redovnog korišćenja izbeljujuće paste na osnovu kurkume, može se primetiti odličan rezultat!

Uzmite malo praha kurkume. Umočite četku za zube i čistite zube na uobičajen način.

Ali, posle čišćenja, nemojte ispirati usta odmah, nego ostaviti pastu da deluje od tri do pet munuta. Za ovo kratko vreme, kurkuma će učiniti svoja čuda!