DALJE PRSTE OD NJIH: Tri vrste bubuljica koje NIKAKO ne treba da cedite

Ako ste danas u ogledalu spazili na licu crvenilo sa tufnom na vrhu koju biste da izbrišete jednim potezom, evo šta NE smete da radite!

bubuljice
pixabay.com

Ceđenje bilo kakve bubuljice znači da fizički kidate kožu, čime otvarate “vrata” za infekciju i pravite problem većim nego što je bio na početku, piše Lepa & Srećna.

Međutim, neki zahvati mogu biti izuzetno opasni, a pritom nećete ostvariti baš nikakav pozitivan efekat. Kako da prepoznate 3 promene na koži koje liče na obične bubuljice ali ne smeju da se cede.

MILIA – SITNE BELE TAČKICE

Ove sitne bele tačkice nalik na proso nećete uopšte moći da iscedite. One su veoma čvrste ciste ispod same kože a ako zapinjete, samo ćete iritirati kožu a milia ostaje netaknuta. Ove ciste nisu ni prljavština ispod kože i rezultat zapušene lojne žlezde. One su “zarobljene” ćelije kože. Kozmetičar može da ih ukloni zagrejanim, sterilisanim instrumentom.

KERATOSIS PILARIS – GUŠČIJA KOŽA

Ovo stanje izaziva gomilanje keratina, proteina koji inače štiti kožu, kosu i nokte od infekcije ili od toksina iz okruženja. Ako pokušate da ga cedite ove lezije, izazvaćete crvenilo pa čak i nastanak ožiljaka. Radije upotrebite neki hemijski piling na bazi salicilne kiseline ili posetite dermatologa.

CISTIČNE AKNE

Ove bubuljice nastaju duboko u koži, a na vrhu je bolna. Upala koja je prati usporava isceljenje i ako pokušate da je iscedite, verovatno će ostati ožiljak. Toliko su duboko. Toliko su duboko da do same bubuljice može doći jedino dermatolog, a za lečenje će biti potrebni medikamenti.