Dame, da li imate razloga za brigu – Koliko i kako anti-bebi pilule zapravo goje

Žene korišćenje anti-bebi pilula povezuju sa debljanjem, a sada mnoga istraživanja pokazuju da one mogu biti uzrok povećanja telesne mase.

Međutim, naučnici tvrde da anti-bebi pilule nisu direktan uzrok debljana! Izuzetak je „Depo-provera”, kontracepciono sredstvo koje se unosi injektivno i zbog koga, dokazano, dolazi do nuspojave povećanja telesne težine, piše portal „Index.hr”.

S obzirom na razne vrste i kombinacije hormona koje sadrže anti-bebi pilule i s obzirom na genetiku nekih žena, njihov učinak na telesnu težinu može biti različit.

U nekim slučajevima se pokazalo kako ove tablete mogu da ubrzaju metabolizam u manjoj meri i tako dovedu do gubitka kilograma ali je češći slučaj povećanje telesne težine kao posledica nesvesnog unošenje većeg broja kalorija i zadržavanja vode u telu.

Pilule ne stvaraju nove masne ćelije ali mogu povećati apetit kod žena. Rešenje je kontrola unesenih kalorija i fizička aktivnost.

Obratite pažnju na to da li jedete više nego pre nego što ste počeli da pijete pilule.

Drugi razlog povećanja telesne mase jeste i veće zadržavanje vode koje se zove i „lažno debljanje”. Tada je važno piti dosta vode tokom dana ali smanjiti unos soli i uvestiti mnogo voća i povrća u ishranu.

Sličan odgovor telo žene ima i na menstrualni ciklus.