DAME, IMATE JUTARNJE MUČNINE I IZOSTAJE VAM CIKLUS? Ovi simptomi ne ukazuju SAMO na trudnoću!

Doktor
sxc.hu/Kurhan

Mučnina, povraćanje, umor, promene u grudima simptomi su koji vas odmah vode ka trudnoći, ali oni mogu ukazivati i na nešto drugo, a najčešće na bolesti. U tim situacijama, žene prvo posežu za testom za trudnoću, a ima i onih kojima je izostanak menstruacije jedini pokazatelj da su možda u drugom stanju.

 

Promene u grudima

Kada ostanete u drugom stanju, vaš organizam ubrzano menja nivo hormona, usled čega nedelju ili dve osećate da su vam grudi otečene, osetljive, da vas svrbe ili su osetljive na dodir. Sve ovo ne mora da znači da ste trudne nego da imate hormonski dizbalans. Takođe, u ovakvom stanju možete biti i tokom konzumiranja kontraceptivnih pilula.

Umor

Jedan je od simptoma trudnoće koji se javlja nedelju dana posle začeća. Međutim, umor može biti povezan i sa stresom, fizičkim naprezanjem, depresijom, prehladama i gripom. Međutim, ako je umor ipak povezan sa trudnoćom, savetujemo vam dosta odmaranja i hranu bogatu proteinima i gvožđem, piše klokanica.24sata.hr.

Jutarnje mučnine

Ne oseća svaka žena u trudnoći jutarnju mučninu, a ona može biti i znak da ste pod stresom, da vas muči neka određena situacija koja vas na nervnoj bazi “tera” da povraćate ili pak promene u ishrani.

Izostanak menstruacije

Nisu svi izostanci ili kašnjenja menstruacije uzrokovani trudnoćom, niti su sve trudnoće pošteđene menstrualnog krvarenja. Žene tokom trudnoće mogu imati krvarenje, ali se u tom slučaju posavetujte sa lekarom.

Međutim, izostanak menstruacije se može javiti kao posledica naglog gubitka kilograma ili kao podsetnik da imate prekomernu težinu. Nekim ženama menstruacija izostaje kada prestanu da piju kontrapcetivne pilule ili ako su pod velikim stresom.

Šta god da vas od navedenih simptoma zadesi, savetujemo vam odlazak kod lekara.