DAME, NE IGNORIŠITE SIMPTOME: Od ove opake bolesti godišnje oboli 750 žena, PRAVAC KOD LEKARA

Danas se u čitavom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika. U Srbiji svake godine oboli oko 750 žena.

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

U svetu se svakog 8. maja obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Neophodna je podrška

Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

Samo ujedinjeni možemo da promenimo ovu surovu statistiku. Pacijenti, lekari, država i celokupna javnost treba da učine dodatne napore kako bismo uhapsili bolest čim se pojave prvi nagoveštaji problema. Samo je redovan pregled kakva takva zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato apelujemo na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa – upozorova Zorica Velicki iz udruženja “Progovori”.

Teško ga je otkriti na vreme

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta.

Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Ovo su neki od simptoma:

Oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje
Bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku
Osećaj sitosti odmah po započetom obroku
Često i naglo mokrenje
Bol u toku seksualnog odnosa
Zatvor

Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju”, objasnio je prof.dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.

Pet ključnih činjenica o raku jajnika:

– Sve žene su ugrožene!

– Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti.

– Svest o simptomima bolesti može spasiti život.

– Danas je moguće genetsko testiranje na BRCAm mutirane gene na rak jajnika.

– Važno je znati BRCAm status žena.

– Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi.