DAME, NE TREBA DA VAS JE SRAMOTA! Sve što ste želeli da znate o VAGINOPLASTICI, a bilo vam je neprijatno da pitate

Bilo da imaju objektivne potrebe za tim ili žele samo da podmlade ili ulepšaju svoj polni organ mnogim ženama je i dalje neprijatno da razgovaraju o vaginoplastici. Estetska hirurgija na ženskom polnom organu već se godinama praktikuje širom sveta, a kako bismo skinuli tabu sa ove teme razgovarali smo sa stručnjakom u ovoj oblasti.

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Vaginoplastika obuhvata različite hirurške procedure u estetske ili funkcionalne svrhe. Koliko je ova procedura popularna u našem regionu i koliko su generalno žene informisane o ovoj opciji razgovarali smo sa dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnicom i glavnim plastičnim estetskim hirurgom bolnice Diona.

– Žene su generalno vrlo zainteresovane za ovu metodu. Samo u odnosu na pretptrošlu godinu je potražnja za ovom procedurom u svetu skočila za čitavih 47 odsto. Tu podrazumevamo i genitalno podmlađivanje, rekonstrukcoju hirurške i nehirurške metode. Dakle, i labioplastiku i vaginoplastiku. Upravo se promenila percepcija žene jer je do sada u prvi plan stavljano samo ono što se vidi, a danas žene imaju potrebu da promene i ulepšaju i onošto ne vidi niko osim njih i eventualno partnera – ističe za Dnevno.rs dr Skorobać-Ašanin.

Kada pričamo o esteskom izgledu koju rešava labioplastika, možemo da kažemo da je na porast zainteresovanosti uticalo generalno osvešćivanje žena i njihova bitnost, uzdizdanje sopstvenog kvaliteta života, smatra doktorka.

Kako izgleda zahvat i šta očekivati posle?

U zavisnosti šta je problem zbog kog se pacijentkinja javila, moguće je i kombinovati više tehnika. Postoje dva aspekta procedure: spoljašnji deo pubične regije gde se skida višak masti li zateže pubični region ili se radi redukcija malih i velikih usana, gde je cilj ulepšati ovu regiju. Pacijentkinje koje na ovu regiju obraćaju pažnju su zaista velike perfekcionistkinje kada su u pitanju njihovi polni organi. Tačno znaju šta žele.

Ponekad se uz smanjivanje malih i velikih usana radi i popunjavanje mašću kako bi se povratila jedrina i istakle konture.

Opet postoji i hormonski disablans iliti suvoća vagine koji se pravi u periodu klimaksa kada je potrebno popraviti kvalitet sluzokoze, a to se radi određenim laserima. U ovom slučaju izuzetno je efektno i popunjavanje vaginalnog zida masšću, ubacivanjem matičnih ćelija u sluzokožu.

Da li je oporavak težak i bolan?

Kada su u pitanju neinvazivne metode nema posebnog oporavka, tu podrazumevamo lasere, ubacivanje masti, matične ćelije, liposukciju usmina. Oziljci se ne vide nakon ovih procedura i naravno radi se pod anestezijom, tako da nije bolno.

Svakako pre ovakvih procedura neophodan je detaljan ginekološki pregled kao i brisevi kako ne bi došlo do infekcije koje bi napravile ozbiljan problem. Vrlo brzo pacijentkinje se mogu vratiti svim redovnim obavezama, pa i seksualim aktivnostima.

Koji je uzrast pacijentkinja koje se javljaju zbog ove procedure?

Za labioplastiku dolaze devojčice i od 14-15 godina. Ponekad se dešava da su usmine prevelike i da zaista izgleda čudno tako da je labioplastika neophodna. Zanimljiva činjenica je da je najveća razlika među ženama upravo u vaginalnom izgledu. Neke žene su perfekcionisti i žude da ulepšaju i taj deo tela, kod drugih zaista ima potrebe popraviti taj deo kako bi delovao prirodno i naravno lepo.