DAME, OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Na 10 hiljada žena, svaka šesta umre od OVOGA

Pre nekoliko dana sve nas je zatekla vest da je tridesetogodišnja evropska šampionka u streljaštvu Bobana Marković Veličković preminula 20 dana posle porođaja.

trudnice
pixabay.com

Šta je preeklampsija, koji su simtomi, kada i kod koga se javlja, može li se tokom trudnoće držati pod kontrolom i da li trudnice koje imaju ovaj problem moraju konstantno da budu pod budnim okom lekara?

Preeklampsija je u stvari bolest posetiljice od koje obolevaju majka i plod. Vi danas imate blage i teške oblike hipertenzije koji se završavaju nažalost eklamptičnim napadima. Ali zapravo mi ne znamo šta je uzročnik preeklapsije. Može da se desi da žena nema nikave simptome u trudnoći i da nema hipertenziju, a da dođe do eklapmtičnog napada nakon porođaja ili na dan porođaja ili neposredno pre porođaja – rekla je gostujući u “Jutru” na TV Prva prof.dr Snežana Rakić, ginekolog.

Navela je da oko 63.000 žena godišnje u celom svetu umre na porođaju kao posledica eklampsije.

Šest žena na 10.000 porođaja umre kao posledica eklampsije… Karakteristično je da se javlja kod veoma mladih žena, starosti do 25 godina i kod onih koje su starije – preko 40 godina – poručila je ona.