DAME, TRK KOD LEKARA: Osam simptoma koji ukazuju na RAK JAJNIKA

Na godišnjem nivou, više stotina hiljada žena oboli od raka jajnika.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Iako je ovaj broj manji nego broj slučajeva kojima se dijagnostifikuje rak dojke, postoji veliki razlog za brigu, zato što je rak jajnika smrtonosniji, a razlog leži u tome što se najčešće kasno otkrije.

Samo 15% od ukupnog broja slučajeva se dijagnostifikuje u ranoj fazi, kada je moguće da se spreči njegovo širenje na ostale organe.

Brojna istraživanja pokazuju da je većina žena (koje su imale rak jajnika) odlazila na redovne preglede kod doktora šest do devet meseci pre nego što je oboljenje potvrđeno. Međutim, simptomi su u najvećem broju slučajeva povezani sa mnogobrojnim drugim zdravstvenim problemima i oboljenjima, koja su učestalija i koja je prvo potrebno ispitati.

To je glavni razlog zašto se rak jajnika naziva tihim ubicom.

Koji su simptomi raka jajnika?

Kada se rak razvija i raste, simptomi koji se javljaju obično su gastrointestinalni problemi vezani za pritiskanje tumora na te organe, kao što su:

  • nadutost
  • bol u stomaku, leđima ili karlici
  • oticanje abdomena ili karlice
  • osećaj sitosti već skoro na samom početku obroka
  • loša probava
  • proliv ili zatvor
  • često mokrenje ili osećaj da morate da mokrite
  • gubitak energije i apetita

Takođe, nekada može da dođe i do krvarenja ili do poremećaja menstrualnog ciklusa, kao što je obilnije ili neredovnije krvarenje. Ovo je verovatnije da se pojavi kod mlađih žena, jer je starost takođe faktor rizika kod raka jajnika. Većina žena kojima je oboljenje dijagnostikovano prošla je kroz menopauzu.

Postoje specifični tipovi raka jajnik, usled kojih može doći do krvarenja pa bi bilo zaista pametno da ništa ne ignorišete ili prepuštate slučaju ukoliko primetite nešto tog tipa.

Ipak, navedeni simptomi su veoma česti.

Kada je stvarno vreme za brigu?

Važno je da dobro poznajete svoje telo. Mnoge žene, povremeno, imaju jedan ili više od pomenutih simptoma, ali ako prođe nekoliko nedelja ili meseci, a simptomi ne prolaze i nisu u granicama normale, tada je vreme da se obavezno obratite lekaru.loading...