DECA NA PRVOM MESTU: Da li majke treba da doje tokom pandemije i ko sme u vrtić?

Ulazimo u period postepene normalizacije života, period povećanih kontakata, ali rizik od inficiranja koronavirusom još postoji. Vakcinacija je medicinska tekovina koja ne sme biti prekinuta ni tokom pandemije, rekao je pedijatar dr Georgios Konstantinidis.

Trudnoća
Freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Neonatolog prof. dr Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da je malo bolesti o kojima se saznalo za tako kratko vreme kao što je kovid 19, a, sa druge strane, svako rešeno pitanje otvara neko drugo.

Deca su u tom smislu najbolji primer imajući u vidu da ona obolevaju sa slabijom kliničkom slikom od odraslih. Međutim, imajući u vidu najnovije studije, broj asimptmatske dece nije toliko veliki kao što se na početku mislilo, dakle oni su samo asimptomatski prenosioci – kaže dr Konstantinidis.

Ukoliko se uradi pažljiva analiza svega, do pet odsto njih je asimtomatski prenosilac, a blažu kliničku sliku ima oko 56 odsto dece, što je veoma bitno za epidemiologiju ovoga oboljenja.

U kontekstu otvaranja kolektiva koje nam sledi – treba voditi računa da u koletkiv idu potpuno zdrava deca, i to u malim grupama, objašnjava pedijatar.

Taj rizik prenošenja zaraze koji opravdano postoji kod roditelja u kolektivu, ne bi trebalo da bude veći nego u opštoj populaciji.

Sistemska aniinflamatorna bolest

U drugoj polovini aprila su u Engleskoj, zatim i u drugim zapadanim zemljama, opisali jedan težak oblik ispoljavanja bolesti kod dece koji se zove sistemska antiinflamatorna bolest ili sistemski inflomatorni šok. 

On se javlja veoma retko, na jedan od 5.000 do 10.000 stanovnika, ali u svakom slučaju treba znati da on postoji, da se javlja u periodu oporavka dece i to je nešto na šta teoretski treba obratiti pažnju i što jeste novo vezano za ovu bolest koja nas je sad toliko namučila – naglašava dr Konstantinidis.

Nema podataka da se virus prenosi na plod

Nema podataka da trudnice obolevaju od težih oblika više nego ostale žene njihvih godina, s obzirom na to da su one uglavnom u mlađem uzrastu, i klinička slika nije preteška.

Za sada ne postoji vertikalna transmisija, odnosno mogućnost prenosa infekcije sa majke na novorođenče u materici. Ne postoji mogućnost zaraze prilikom porođaja prirodnim putem,  ali postoji nakon rođenja direktnim kontaktom.

Treba naglasiti, kaže doktor Konstantinidis,  da se kovid 19 se ne prenosi majčinim mlekom.

Jedina dilema u vezi sa kovid infekcijom je da li insistirati na dojenju ili ceđenom majčinom leku i struka insistira na dojenju kao metodi ishrane novorođenčeta i u ovoj situaciji.

Vakcinacija i pranje ruku su spasli mnogo života, naglašava doktor Georgios Konstantinidis. Vakcinacija je medicinska tekovina koja ne sme biti prekinuta ni tokom pandemije.

– Što se tiče zaštite u kolektivima u uzrastu od tri do pet godina, nije moguće nositi maske i na tome ne treba insistirati. Dovoljno je pridržavanje opštih mera, pranje ruku, dezinfekcija, proveriti da li je dete zdravo i taj rizik će se svesti na minimalnu meru – kaže pedijatar neonatolog prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.