DELUJE: Kubanska vakcina protiv raka pluća daje rezultate

spric
Petar Marković

U Srbiji je od početka primene kubanskih vakcina protiv raka pluća "cimavaks" pre godinu dana, vakcinu primilo više od 20 pacijenata, a kod većine bolest je stabilizovana.

 

Onkolog Sanja Kostić iz Kliničko bolničkog centra Bežanijska kosa u kojem se, kao i u Institutu u Sremskoj Kamenici, primenjuju ove vakcine, rekla je za RTS da su prvi rezultati primene kubanske vakcine u skladu sa očekivanjima i da je bolest kod većine pacijenata stabilizovana.

“Kod 24 pacijenta primenjen je ‘cimavaks’ u kombinaciji sa hemioterapijom. U najvećem broju slučajeva postigli smo stabilizaciju, pacijenti su dobro podnosili ovu terapiju, tako da se bolest drži pod kontrolom”, rekla je dr Kostić za RTS.

Ona je navela da je negde bilo više, a negde manje uspeha, ali da, imajući u vidu da je reč o najtežim pacijentima, svaki korak u njihovom lečenju predstavlja značajno poboljšanje.

Pre godinu dana stiglo je 1.690 doza vakcine, za sada ih još ima, a pacijenti se sukcesivno uključuju u lečenje na osnovu kriterijuma koji su definisani još pre godinu dana.

“Otvoreni smo prema svim gradovima i pacijenti mogu doći kod nas na pregled sa overenim uputom, da vidimo i procenimo da li ima efekta da primenjujemo ‘cimavaks'”, rekla je dr Kostić.