Deluje na psihu, leči nesanicu i depresiju: Ovu biljku morate da imate u kući

Lavanda
Pixabay.com

Već oko 2.500 godina, ova biljka se koristi pri lečenju unutrašnjih i spoljašnjih telesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično deluje i na psihu

 

Cvetovi lavande mame svojim izgledom, ali i opojnim, smirujućim mirisom koji opušta.

Još od davnina, dobrobiti koje pruža ova biljka prepoznali su stari Grci koji su verovali da cvetovi lavande u kupki pročišćavaju telo i duh.

Već oko 2.500 godina, ova grmolika biljka poreklom sa grčkih ostrva, učestalo se koristi pri lečenju unutrašnjih i spoljašnjih telesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično deluje i na psihu, kao i stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Rimljani su imali običaj da u vodu za pranje veša stavljaju lavandu, što je, s obzirom na njena antiseptička i antibakterijska svojstva, bio zaista mudar potez.

Gotovo da i nema osobe koja ne zna da lavandatera moljce iz naših ormara i da se koristi za opuštanje. Upravo zbog toga je i glavni sastojak kupki, posebne za decu.

Ali, njena blagotvorna dejstva tu ne prestaju.

Eterično ulje lavande jedno od retkih koje može nerazređeno da se nanosi na kožu, a to bi svakako trebalo da radite jer ono podstiče regeneraciju kože.

Pomaže pri isceljivanju rana i ožiljaka, akni, ekcema i opekotina, a odličan je saveznik u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.

Ovo ulje koristi se i za inhaliranje, jer čisti disajne puteve i osvežava ceo organizam.

Lavandino sirće je posebno delotvorno kod jakih glavobolja. Njime nakvasite gazu i napravite obloge za čelo.

Recept za lavandino sirće

U litar jabukovog sirćeta stavite 30 grama lavandinih suvih cvetova, sipajte u staklenu teglu i ostavite na osunčanom mestu oko nedelju dana. Promućkajte teglu jednom dnevno. Nakon 7 dana, procedite kroz finu pamučnu tkaninu i ulijte u bočice.loading...