Posle zimskog “slaganja“ suvišnih kilograma vreme je da doterate liniju. Dovoljno je da sa jelovnika izbacite nepotrebne kalorije: slatkiše, peciva, hleb, testenine, da malo smanjite porcije i rezultat će biti brzo vidljiv.
Ukoliko ste tokom zimskih dana nabacili koji kilogram viška, sada je pravi trenutak da promenite režim ishrane i doterate liniju. Ako vaga za merenje pokazuje samo dva do tri kilograma više od vaše uobičajene težine, ne morate da se “bacate” na teške dijete. Dovoljno je da izbacite sa jelovnika nepotrebne kalorije: slatkiše, peciva, hleb, testenine, i da malo smanjite porcije pa će rezultat uskoro biti vidljiv.
Ali, ako su se kilogrami nakupili, trebaće više vremena, ali će rezultat sigurno doći. Zato je važno da sa novim režimom ishrane počnete već sada, da bi do proleća mogli da budete zadovoljni svojom figurom. Ova dijeta nije rigorozna i sadrži namirnice koje uglavnom svi vole, samo je potrebno da se pridržavate satnice i da ne preskačete obroke.
Prvi dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera (može veštački zaslađivač), kašičica integralnih pahuljica bez šećera, 150 g svežeg posnog sira, 1 jabuka iseckana na kockice
Ručak: salata od korena celera s limunom, pileća prsa na grilu, šampinjoni dinstani sa belim lukom i peršunom, bez masnoća, 1 kruška
Oko 16 sati: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača ili obrani jogurt
Večera: činija supe od povrća, šnicla pečena u alu-foliji, kuvano povrće iz supe (praziluk, šargarepa, tikvice, koren celera, zeleni kupus), 1 obrani jogurt
Drugi dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, dve kriške integralnog hleba (30 do 40 g) s malo putera, 150 gr mladog posnog sira, sok od 1/2 grejpfruta
Ručak: salata od šampinjona, omlet od dva jajeta, zapečeni paradajz (sa peršunom i kašičicom maslinovog ulja ), 2 mandarine
Večera: činija supe, kuvana riba, brokoli kuvan na pari sa jednom kašičicom maslinovog ulja, malo sira s najviše 20 odsto masnoće.
Treći dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 4 kašičice pahuljica bez šećera, 1,5 dl obranog mleka, 1 kivi
Ručak: 120-150 g goveđeg odreska sa roštilja, mešana zelena salata (endivija, radič, matovilac, sojine klice, rendana šargarepa, paradajz) sa 1 kašičicom maslinovog ulja, posni svež sir.
Oko 16 sati: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, jedna narandža
Večera: salata endivija, filet bele ribe (list, orada) pečen u rerni sa limunom, majčinom dušicom, lovorom i peršunom; malo sira s najviše 20 odsto masnoće
Četvrti dan
Doručak: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 2 kriške integralnog hleba s malo maslaca, 1 jogurt od sojinog mleka, sok od 1 pomorandže
Ručak: Salata od zelenih mahuna, pečeni ćureći file, karfiol kuvan na pari sa 1 kašičicom maslinovog ulja, 1 niskomasni jogurt sa 1 kašičicom kokosovog brašna
Oko 16 sati: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 1 jabuka
Večera: salata od paradajza, 2 kriške nemasne šunke, 1 porcija spanaća, 100 g svežeg mladog sira
Peti dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 4 kašičice pahuljica bez šećera, 150 gr svežeg posnog sira, 1 mala banana
Ručak: Salata od matovilca sa sokom od limuna, kuvana pastrmka, malo sira sa najviše 20 odsto masnoće, 1 kruška
Oko 16 sati: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 1 kriška ananasa
Večera: salata od sojinih klica, ćureći odrezak sa senfom, tikvice zapečene sa maslinovim uljem, 1 niskomasni jogurt sa kašičicom kakaoa.
Šesti dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 2 kriške integralnog hleba (30 – 40 g) s malo maslaca, 1 niskomasni jogurt od sojinog mleka, sok od 1 pomorandže.
Ručak: salata od cikorije s peršunom i jednom kašičicom maslinovog ulja, punjeni paradajz (nadev: mlevena junetina, 1 jaje), malo sira s najviše 20 odsto masnoće
Večera: salata od krastavaca sa jogurtom, 2 ražnjića od pečenih škampa, ribe paprike i luka, malo graška kuvanog na pari, 1 niskomasni jogurt
Sedmi dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 4 kašičice pahuljica bez šećera, 150 gr svežeg niskomasnog sira, 1 kruška
Ručak: salata od brokolija, zapečeni odrezak od mlevene junetine dinstana šargarepa s peršunom i 1 kašičicom maslinovog ulja, 1 jogurt sa manje masnoće.
Oko 16 sati: šaka osušenog voća
Večera: pileće belo meso sa žara, pire krompir uz čašu jogurta
Osmi dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 2 kriške inegralnog hleba (30-40 g) s malo maslaca, 150 g svežeg posnog sira
Ručak: salata od šampinjona, omlet od dva jaja sa paprikom narezanom na tračice, dinstane tikvice s peršunom i 1 kašičicom maslinovog ulja, 1/2 grejpfruta
Oko 16 sati: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 1 niskomasni jogurt
Večera: činija supe, 1 filet orade s limunovim sokom, karfiol kuvan na pari, malo sira s najviše 20 odsto masnoće
Deveti dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, dve kriške integralnog hleba s malo maslaca, jogurt, sok od pomorandže
Ručak: salata od krastavaca i paradajza, 1 pileća prsa na grilu, šampinjoni dinstani sa peršunom i belim lukom bez masnoće, 1 jogurt sa 1 kašičicom kokosovog brašna
Oko 16 sati: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 1 jabuka
Večera: zelena salata, 2 kriške nemasne šunke, 1 porcija barene boranije, 100 g svežeg posnog sira
Deseti dan
Doručak: šoljica zelenog čaja bez šećera i veštačkog zaslađivača, 4 kašičice pahuljica bez šećera, 1,5 dl obranog mleka, 1 kivi
Ručak: riba kuvana s komoračem, mešana salata (zelena, šargarepa, beli kupus i paradajz) začinjena jabukovim sirćetom i kašičicom maslinovog ulja, malo svežeg posnog sira.
Večera: salata od zelenih mahuna, 120 g hladnog goveđeg odreska sa roštilja, pire od celera, malo sira s najviše 20 odsto masnoće.