DEVOJKE OVO MORAJU DA ZNAJU: Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete sa KONTRACEPCIJOM

Tableta
Pixabay.com

Ovim posledicama se niste nadale.

 

Svaka vrsta kontracepcije pored detaljnog uputstva korišćenja poseduje i listu neželjenih dejstva koja se mogu negativno odraziti na organizam. Uporne i dugačke reklame su iritirajuće, ali su korisne jer nas uporno upozoravaju šta se može dogoditi telu kada se odlučimo za neku vrstu zaštite.

AlI, šta se dešava kada odbacite pilule i u svoj sekusualni život uvedete korišćenje spirale ili kondoma? Kako bi ženama, koje ne znaju previše o kontraceptivnim metodama približili kako one utiču na organizam, urađeno je jedno istraživanje. Zahvaljujući detaljnim informacijama, Meri Džejn Minkin, doktorka i profesorka akušerstva i ginekologije na Jejl Univerzitetu, otkrila je sve moguće načine i uticaje kontracepcije.

1. Bolovi i grčevi u stomaku se mogu povećati

Za mnoge žene, hormonska kontracepcija umanjuje nepodnošljiv bol u stomaku, posebno tokom onih dana. Zato morate da znate da kada prestanete sa korišćenjem kontraceptivnih pilula, simptomi bola u stomaku se mogu ponovo pojaviti.

2. Plodnost se ponovo vraća

Ako prestanete da pijete pilule, a ne počnete odmah da koristite neku drugu metodu zaštite možete odmah da zatrudnite. Ne postoji način da su neki preostali hormoni zaostali u vašem telu i da se idalje bore protiv trudnoće.

3. Pojava akni i bubuljica

Ako ste imali problem sa upornim aknama pre korišćenja kontracepcije, one vam se mogu ponovo pojaviti. Kontraceptivne pilule se najčešće sastoje od estrogena i progesterona, hormona koji regulišu nivo androgena koji utiče na lučenje masnoće i proširenih pora. Sa prestankom korišćenja kontrecepcije nivo hormona androgena se povećava pa koža ne može da izgleda čisto i zdravo kao ranije.

4. Grudi postaju drugačije

Neke žene će osetiti veću osetljivost grudi dok će druge žene imati skroz drugačiji simptom. One mogu izgubiti osećaj na dodir grudi.

5. Vagina postaje vlažnija

Ne postoji drugi način da se opiše šta se dešava dole. Kontraceptivna metoda koja sadrži hormon estrogen pomaže u proizvodnji tečnosti koja podmazuje vaginu, dok metoda sa progestinom može da je isuši. Kada odustanete od korišćenja pilula potrebno je malo više vremena da se vaginalna flora sredi sama, na prirodan način.

6. Gubitak na težini

Neke vrste kontracepcije mogu izazvati zadržavanje tečnosti u vašem telu, pa kada prestanete da je koristite, može se desiti da naglo izgubite vodu. Budite spremni da vaša vaga pokaže 3 do 4 kilograma manje.

7. Seksualni nagon postaje veći

Ako vam se čini da je vaš libido bio nizak, uzrok za to može biti kontracepcija. Kada prestanete da je koristite, možda ćete primetiti da više pažnje obraćate na muškarce iz vaše okoline. Jasno vam je o čemu se radi.