Dijeta koju su koristili naši preci ubija rak!

Strogi režimi ishrane sa smanjenim unosom kalorija poput dijete 5:2 mogu da pomognu organizmu da se odbrani od opakih bolesti uključujući rak, dijabetes i Alchajmerovu bolest, ukazuje na to najnovije istraživanje.

Studija je pokazala da je uobičajeni režim ishrane, tri oborka dnevno plus užina, zapravo nenormalan u okvirima ljudske evolucije te je u suprotnosti da prirodnim bioritmom organizma.

Režim ishrane 5:2, koji podrazumeva uobičajenu ishranu pet dana, a potom dvodnevni post odnosno unos tek 500 kalorija dnevno, odgovara načinu ishrane kakav su praktikovali naši davni preci, lovci sakupljači, koji su retko ili nikada oboljevali od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Naučna studija o tome je objavljena danas u PNAS-u, Zborniku Nacionalne akademije nauke u SAD-u.

Post, odnosno radikalno smanjenje unosa kalorija, može da pomogne organizmu da snizi masnoću u krvi i obnovi stanice, te preusmeri proces starenja. Takođe može da smanji tumore i da sačuva neurone od oštećećenja koji uzrokuju neurodegenerativne poremećaje poput Alchajmeorve i Parkinsonove bolesti.

U studiji se ističe da poremećaj u prirodnom bioritmu, ili unutrašnjem satu, tera ljude i domaće životinje da jedu više, čime oni postaju podložniji debljini, dijabetesu i sličnim bolestima.