DIJETA O KOJOJ SVI PRIČAJU: Autofagija, režim ishrane koji TOPI KILOGRAME i u koji se kunu poznati

Reč autofagija je grčkog porekla i znači "jesti samog sebe". Za otkrivanje svrhe ovog metaboličkog procesa je japanac Yoshinori Ohsumi koji je dobio i Nobelovu nagradu za medicinu. Ovim procesom ćelije recikliraju i razgradjuju svoje komponente i zahvaljujući tome našem telu obezbedjuju energiju.

Pixabay.com

I to se ne razlažu bilo koje ćelije već one koje su stare, oštećene ili kancerogene. Još detaljnije o tome šta je autofagija ovde:

Autofagija zdravlje

Ovaj proces je jako zdrav. Pomaže nam u borbi protiv raznih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, bolesti jetre i autoimunih poremećaja. Autofagija ima mnogo prednosti koje su bitne u procesu starenja. Koristi se otpad proizveden u ćelijama da bi se proizveo materijal za regeneraciju i popravku drugih ćelija. Zahvaljujući raznim istraživanjima znamo da autofagija čisti organizam i brani ga od negativnih posledica stresa.

Beneficije autofagije

Dobre osobine autofagije se smatraju: obezbedjivanje gradivnog materijala i energije za ćelije, recikliranje oštećenih otpadaka i proteina. Takodje ovaj proces podstiče razvoj moždanih ćelija, štiti nervni sistem kao i srce od srčanih oboljenja.

Autofagija 16:8

Jako popularna vrsta autofagije jeste 16:8. Što znači da se 16 sati ne jede a 8 sati je dozvoljen unos hrane. Savetuje se da se barem 3 uzastopna dana ovo praktikuje. Koliko je ova dijeta značajna govori i to da je primenjuje i naš teniser Novak Djokivić. Postoje i druge vrste koje su ekstremnije.

Autofagija mršavljenje

Autofagija je mnogo više od jedne obične dijete. Ona je metabolički proces koji proizvodi energiju i čisti naš organizam od toksina. Ona pokreće i proces mršavljenja i omogućuje da se ubrzano tope masne naslage. Ukoliko želite zdravo da smršate probajte ovu dijetu.

Autofagija za kožu

Autofagija podmladjuje naše telo  i omogućava da se mi osećamo vitalnije i da više energije imamo. Dokazano je da će se vaša koža zategnuti i da će postati elastičnija. Nikakva dodatna dijeta vam neće biti potrebna. Autofagija je i odlična protiv celulita pošto ona eliminiše iz tela nečistoće i toksine a baš  oni su zaslužni za nagomilavanje celulita na telu.

Autofagija protiv karcinoma

Ćelije koje više ne rade ili ćelije koje mogu štetno delovati  se množe što je preduslov za razvoj ćelija raka. Dok sve vrste karcinoma nastaju od neke vrste oštećenih ćelija telo bi u tom momentu trebalo prepoznati i ukloniti te ćelije, često koristeći autofagične procese. Zato neki istraživači misle da postoji mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka.

Ovaj proces kontroliše negativne „ćelije raka“, prepoznaje i uništava ih i pokreće mehanizme za regeneraciju što doprinosi smanjenju rizika od raka.

Ćelije koje više ne rade ili ćelije koje mogu štetno delovati  se množe što je preduslov za razvoj ćelija raka. Dok sve vrste karcinoma nastaju od neke vrste oštećenih ćelija telo bi u tom momentu trebalo prepoznati i ukloniti te ćelije, često koristeći autofagične procese. Zato neki istraživači misle da postoji mogućnost da autofagija može smanjiti rizik od raka. Ovaj proces kontroliše negativne „ćelije raka“, prepoznaje i uništava ih i pokreće mehanizme za regeneraciju što doprinosi smanjenju rizika od raka.

Autofagija jelovnik

Kod autofagije je jako bitno praviti razmak izmedju obroka od 4h. Za to vreme ne treba ništa jesti već samo piti vodu. Satnice mogu ovako izgledati: doručak u 10h, ručak u 14h i večera u 18h.

Autofagija ishrana

Kada je u pitanju ishrana jako je bitno unositi sveže povrće, kuvana jela, citruse, integralne žitarice i kuvana jela. Takodje pijte što više tečnosti.