DIREKTORKA KOVID BOLNICE O NAJVEĆEM FAKTORU RIZIKA: “Mladić (21) preminuo 15 minuta pred Novu godinu”

Direktorka ove bolnice otkrila je da li je pacijent od nečega bolovao.

printscreen/youtube.com/CGTN

Dečko rođen 1999, koji je bio zdrav pre kovida ali vrlo gojazan, izgubio je bitku s koronom 31. decembra.

Sada je devojka od 23 godine najmlađi pacijent na respiratoru.

Mladić od svega 21 godinu izgubio je bitku s koronom 31. decembra, 15 minuta pred ponoć. Uprkos svim naporima, dečko koji je rođen 1999. i koji je bio na respiratoru je, nažalost, preminuo.

Ovo je rekla direktorka kovid bolnice dr Tatjana Adžić Vukičević i objasnila da li je bolovao od nekih drugih bolesti.

– Pre nego što je dobio koronu nije imao nikakve bolesti, ali je bio vrlo gojazan. Gojaznost je baš veliki problem kod kovida, a istraživanja će tek utvrditi zašto je to tako – rekla je ona.

Prema njenim rečima, u ovoj bolnici je konstantno smešteno oko 500 pacijenata a najmlađi kome je neophodan respirator je dvadesettrogodišnja devojka.

Ona je dodala da vrlo često dolazi do tromboze, i to čak nekoliko meseci posle izlečenja.

– Zbriše pluća i ide na druge organe i sisteme. Daje i česte tromboze. Pa kad se čovek izleči i ode kući, usled korone nastane tromboza i može da dođe do akutnog infarkta miokarda, embolije, iznenadne srčane slabosti, smrti… U prvom talasu sam tri meseca bila s kovid pacijentima, kada je moja matična kuća, Klinika za pulmologiju KCS, bila u kovid sistemu. Ali u drugom talasu, kada Klinika za pulmologiju nije bila kovid, gledala sam sve te iz prvog talasa. Zaista, bilo je i plućnih embolija, i tromboza nogu i stabla i grane arterije pulmonalis, raznih situacija – dodala je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka naglašava da takvo stanje nema nikakve veze sa godinama pacijenata.

– Nema veze s godinama. To su i zdravi, mladi ljudi, bez prethodnih bolesti, koji su dobili tromboze zbog korone. Oporavak, inače, traje jako dugo, mesec-dva, tri, pa i duže. Svi ljudi se žale na opadanje kose zbog heparina, kortikosteroida i samog virusa. Na enormnu malaksalost, toliko budu slomljeni kada izađu iz bolnice da ne mogu da se istuširaju. Baš pre dva dana u Batajnici smo imali amputaciju, a i jednu pretprošle nedelje. To su zapravo indikacije za amputaciju, koje mi ne radimo, već kliničko-bolnički centri sa operacionim salama. I to je začepljenje velikih krvnih sudova. Čovek ima 63-64 godine, nije mnogo star, a cela desna noga morala je da mu bude amputirana – ističe ona.