DOBA JAKIH ANTIBIOTIKA JE PROŠLO! Lekari će uskoro za NEKOIKO MINUTA znato od čega ste bolesni

Doba lekara koji prepisuju jake antibiotike dok se čekaju laboratorijske analize možda se bliži kraju, zahvaljujući novom uređaju koji te rezultate daje u roku od nekoliko minuta umesto nekoliko dana.

pixabay.com

Uređaj je napravio tim s univerziteta Pensilvanija, a on je opisan u izdanju naučnog časopisa “Proceedings of the National Academy of Sciences” objavljenom u ponedeljak.

Naprava koristi mikrotehnologiju da bi zarobila ćelije bakterija koje potom mogu biti posmatrane elektronskim mikroskopom.

Tom tehnikom je moguće u roku od 30 minuta saznati da li je određena bakterija prisutna u uzorku, kao i njena osetljivost na medicinske tretmane putem izlaganja nekim lekovima i utvrđivanja otpornosti. Ukoliko je bakterija otporna, antibiotici neće delovati.

U današnjim laboratorijama taj proces traje tri do pet dana.

“Sada prepisujemo antibiotike iako ne znamo koje bakterije su prisutne”, rekao je Pak Kin Vong, jedan od tvoraca revolucionarnog uredjaja.

Osim otkrivanja prisustva bakterija, naprava je u stanju i da odredi njihov tip, kroz posmatranje oblika ćelija.

Ipak, neće biti moguće tačno odrediti o kojoj bakteriji se radi, a Vong kaže da tim radi na dodatnom molekularnom pristupu koji će omogućiti i klasifikaciju bakterija.