DOBRO DOŠLI U “PLAVI PONEDELJAK”: Svanuo je najdepresivniji dan – EVO KAKO DA GA PREŽIVITE!

Tužna devojka
Pixabay.com

Nije sve tako crno, samo treba da progurate ovaj dan! I period... :)

 

Po proračunima mnogih psihologa i lajf-koučeva, 16. januar je najdepresivniji dan u godini. Takozvani “plavi ponedeljak” ili “tužni ponedeljak” posledica je postpraznične depresije, krivice zbog neispunjenih obećanja koje smo sami sebi dali protekle godine, zime, loše vremenske prognoze i brojnih drugih svakodnevnih faktora.

Međutim, moramo da kažemo i da je “plavi ponedeljak” zapravo mit izmišljen u marketinške svrhe. Jedna avio kompanija angažovala je izvesnog psihologa Klifa Arnala da proračuna koji je to najdepresivniji dan u godini – kako bi ubedili ljude da je baš taj “tužni ponedeljak” pravo vreme da isplanirate odmor.

Ipak, iako je posredi izmišljena pojava, istina je da je januar najhladniji mesec na severnoj hemisferi, da smo uklonili sve vesele novogodišnje ukrase, a da do vedrih boja proleća ima još dosta vremena. Prema tome, sve i da ne verujete u ovaj “najdepresivniji dan u godini”, januarska zima je za mnoge prilično tužan period.

Zato je bitno da se trgnete i poradite na sebi i na svojoj okolini, kako biste lakše pregurali i ovaj dan i period do dolaska proleća i toplijeg vremena.

 

– Uredite životni prostor. Sada je pravo vreme da u svoj dom unesete tople boje i detalje koji će vas asocirati na sreću i lepše periode godine.

– Isplanirajte putovanje. Bilo da se već sad posvetite planiranju letovanja kako bi bilo savršenije nego ikad ili da isplanirate vikend putovanje – ova delatnost će vas trgnuti iz zimske učmalosti.

– Čitajte. Pronađite knjige koje ste oduvek želeli da čitate, a nikada niste imali preterano vremena i volje. Naterajte se da čitate, sve i da nemate koncentraciju – knjige su savršen lek protiv depresije.

– Šetajte se. Ma koliko da je hladno i da se klizate, izađite u šetnju. Petnaest – dvadeset minuta šetnje po kraju učiniće da se bolje osećate.